Detta är mina tankar om vad som händer i världen omkring mig ifrån ett perspektiv baserat på mitt yrke som polis, ett engagemang för mänskliga rättigheter och miljöfrågor, samt intresse för samhällsfrågor och internationell politik.
måndag 22 februari 2010
Nya civila dödsoffer i Afghanistan
Över 30 civila dödades av ett amerikanskt bombanfall i Afghanistan i söndags. De skall ha misstagits för upprorsmän. Varje sådant misstag är inte bara en humanitär katastrof för de inblandade, utan även ett enormt nederlag för kriget då det självklart och på goda grunder skapar hat och avsky emot de utländska trupperna. Visst kan misstag ske, och speciellt i stressade miljöer, men den här sortens bombningar kan inte bara skyllas på den mänskliga faktorn. Det är ett systemfel och ett ledarskapsproblem att för många militära beslut tas på för dålig information. Anledningen är självklart att ju säkrare du anser dig behöva vara för att öppna eld mot en potentiell fiende på att denne verkligen är en fiende, desto längre måste du vänta, och desto högre risker utsätter du egna trupper för. Men om man inte är beredd att ta de riskerna, om man hellre skjuter först på osäker information för att inte riskera egna förluster, då har man faktiskt inte där att göra, för en sådan militär operation blir just kontraproduktiv. I den mån man måste frysa läget för att man är osäker, så borde man även kunna använda olika sorters skrämselskott och inte direkt blåsa på med förödande bomber. Som polis så kan det naturligtvis uppträda situationer där man tvingas kompromissa emellan egen säkerhet och risken att utsätta en oskyldig person för omotiverade tvångsmedel, men det första man gör i så fall är ju normalt inte att skjuta dödande verkanseld... Det är bara att hoppas att de ansvariga för bombräden ställs till svars på ett tillfredställande och avskräckande sätt och att det inte händer igen.
Apropå din artikel om våldtäktsutredningar på Newsmill, så pratar professor emerita i straffrätt, Madeleine Leijonhufvud under temat "Vem bestämmer vad som är våldtäkt?" den 2/3 kl 17 i sal B4 på Stockholms universitet. Alla är välkomna. Hon har visserligen skrivit många artiklar som finns på nätet, men här får man en chans att ställa frågor.
SvaraRaderaTack Niclas, jag jobbar dessvärre kvällspass, 15-24 den dagen, men om det blir aktuellt att byta pass så kommer jag gärna och lyssnar. Välkommen med fler kommentarer förresten, du brukar ju vara väldigt insatt och kunnig, så all input är välkommen :-).
SvaraRadera