Uppfriskande

torsdag 25 november 2010

Det är verkligen uppfriskande att det är så pass högt i tak i miljöpartiet att de som faktiskt vill ha jobbet som språkrör också känner sig trygga med att gå ut att säga det. Kontrasten med socialdemokraterna kunde inte ha varit större... Jag hoppas att även Mikaela Valtersson, den kanske hetaste kandidaten, bestämmer sig för att kandidera!

Read more...

Korta straff för mord

tisdag 23 november 2010

Jag har tidigare skrivit om det fall då jag deltog i en mordutredning som ledde till att två ungdomar sedermera blev dömda för mord till nio respektive elva års fängelse i Solna tingsrätt. Nu har domarna i hovrätten sänkts till sex respektive sex och ett halvt år.

Jag har svårt att förstå och acceptera hur en person som med berått mod, delvis på grund av ekonomisk vinning, men framförallt eftersom han får en kick av det, har planerat och genomfört ett mord skall släppas ut efter cirka fyra år (villkorlig frigivning), även om han var 17,5 då brottet utfördes. Huvudgärningsmannen kommer att mörda igen, och samhället kommer att ha ett stort ansvar gentemot nästa offer och dennes anhöriga då det är vi som, medvetna om vad som kommer att hända, ändå släpper ut honom.

Jag är till 100 % emot dödsstraff. Samhället får aldrig riskera att man avrättar en person som är oskyldig, och det finns många fall, t.ex. Ray Krone som det berättades om på DN idag, där oskyldiga dömts till döden. Jag tycker dock att människor som visar att de inte har några som helst betänkligheter med att ta andras liv, som oprovocerat dödar för att få pengar, makt, eller bara en kick, bör hållas inspärrade betydligt längre än ett par år.

Jag är själv ganska skeptisk till att det går att göra om en människa genom kriminalvård. Det är möjligt att ett straff kan "vårda" en mördare till ånger, insikt och förändring, som både Mattias Flink och Jackie Arklöv hävdar, men då tar det nog mer än ett par år. Och vad gäller huruvida långa straff verkar avskräckande eller ej, så tvistar så vitt jag vet de lärde fortfarande därom.

Det som däremot är helt klart är att en mördare som sitter i fängelse får svårare att mörda igen under den tid han sitter inne. Och vad gäller huvudgärningsmannen i Bålstamordet så är det troligtvis det enda sättet som samhället kan hindra att fler människor behöver sätta livet till. Men tyvärr verkar den extremt låga domen ifrån Svea hovrätt tyda på ett totalt ointresse för både den mördade ungdomen och hans familj och för gärningsmannens framtida offer.

Read more...