Trakasserande poliser får behålla jobbet

tisdag 1 februari 2011

Polisen personalansvarsnämnd, PAN, har beslutat att de två poliser som utreds efter en incident där de misstänks för att bland annat ha tvingat bloggaren Jesper Nilsson att radera en film som han spelade in med sin mobiltelefon får behålla jobbet även om de fälls i tingsrätten. Utredningen emot poliserna gäller ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel. Den bild som framträdde av händelsen i media efter att Jesper Nilsson hade lyckats återskapa den raderade filmsnutten är inte särskilt smickrande för de misstänkta poliserna. Om det verkligen är så att de helt enkelt hotat upp Nilsson med en omotiverad kroppsbesiktning för att få honom att radera en film som de upplevde kunde få dem och deras arbetssätt att framstå i dålig dager så är det frågan om ett sorts maktmissbruk som både är allvarligt kränkande och ägnat att kraftigt undergräva förtroendet hos polisen bland allmänheten. Jag kan och vill naturligtvis inte själv yttra mig om vad som egentligen har hänt, men om tingsrätten dömer till ansvar för olaga tvång, så känns det för mig som om förtroendet för kollegorna torde vara svårt skadat, och då kan man fråga sig om det inte vore bättre om de fick påbörja nya karriärer någon annan stans...

Read more...

Förvarstagna i arrester

Det har nu gått ett par dagar sedan polismästaren i Göteborg, Lars Klevensparr, sa att han övervägde att polisanmäla sig själv på grund av det inhumana med att placera psykiskt instabila människor som tagits i förvar enligt utlänningslagen i häktes- och arrestceller. Klevensparrs välkomna utspel ledde tydligen till att Kriminalvården plötsligt insåg att det var möjligt att istället placera de förvarstagna på Skogomeanstalten, där miljön är betydlig humanare.

Jag vet hur arrestceller ser ut. De är små, kala och klaustrofobiska. Även förhärdade brottslingar tycker att det är jobbigt att sitta i arresten, den bryter ned folk. Även häktet, som har en aningen trevligare miljö, är tärande, speciellt för dem som blir sittande länge. Man får ofta intrycket av att många yrkeskriminella är mer rädda för arrest- och häktescellerna än för de korta straff som de i bästa fall döms till. För personer som mår psykiskt dåligt från början är dessa celler ett helvete, en mardröm. Jag har sett hur misstänkta kvinnomisshandlare eller rånare närmast krackelerat då de sätts in i arrestcellen. Men där blir de i alla fall max ett par dagar...

I dessa små, hemska celler sätter man alltså även förvarstagna flyktingar i väntan på utvisning om de mår så pass psykiskt dåligt att det inte anses säkert att ha dem i Migrationsverkets vanliga förvar. Det är helt sinnesjukt, fullständigt vidrigt! Inte nog med att det rör sig om människor som inte har begått något brott, de är också exceptionellt sköra och ömtåliga, och dem stoppar man i miljöer som bryter ned hårda förbrytare! Jag var med om att flytta en misstänkt rånare ifrån arresten till psykakuten för att han bedömdes vara suicidal. Det är bra, men suicidala flyktingar i väntan på utvisning blir i stället instoppade i arrestceller!

Uppenbarligen verkar situationen ha förbättrats i Göteborg, och det tack vare polismästarens mediala utspel. Det är bra att han agerade, och det borde varje ansvarig tjänsteman som ser mänskliga rättigheter kränkas så flagrant i Sverige göra. Men det borde självklart inte vara nödvändigt. Det borde finnas direktiv som tydliggör att förvarstagna som inte kan hanteras på förvaren för att de mår dåligt skall omhändertas i humana miljöer. Anstalter, som nu i Göteborg, är ett steg i rätt riktning, men även inom den slutna psykiatrin borde det finnas möjligheter till att både förvara och vårda. Hur som helst, för att lösa detta nationella problem en gång för alla så krävs det att om inte Regeringen, så i alla fall Migrationsverket, Rikspolisstyrelsen och Kriminalvården går ut med nationella direktiv som säkerställer att inga fler förvarstagna flyktingar någonsin placeras i häktes- eller arrestceller, någonstans i landet. Det skall inte vara den förvarstagnes problem om inga andra lösningar finns, då får han helt enkelt släppas fri igen!

Read more...