Trakasserande poliser får behålla jobbet

tisdag 1 februari 2011

Polisen personalansvarsnämnd, PAN, har beslutat att de två poliser som utreds efter en incident där de misstänks för att bland annat ha tvingat bloggaren Jesper Nilsson att radera en film som han spelade in med sin mobiltelefon får behålla jobbet även om de fälls i tingsrätten. Utredningen emot poliserna gäller ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel. Den bild som framträdde av händelsen i media efter att Jesper Nilsson hade lyckats återskapa den raderade filmsnutten är inte särskilt smickrande för de misstänkta poliserna. Om det verkligen är så att de helt enkelt hotat upp Nilsson med en omotiverad kroppsbesiktning för att få honom att radera en film som de upplevde kunde få dem och deras arbetssätt att framstå i dålig dager så är det frågan om ett sorts maktmissbruk som både är allvarligt kränkande och ägnat att kraftigt undergräva förtroendet hos polisen bland allmänheten. Jag kan och vill naturligtvis inte själv yttra mig om vad som egentligen har hänt, men om tingsrätten dömer till ansvar för olaga tvång, så känns det för mig som om förtroendet för kollegorna torde vara svårt skadat, och då kan man fråga sig om det inte vore bättre om de fick påbörja nya karriärer någon annan stans...

10 kommentarer:

Schack,  1 februari 2011 22:16  

Sorgligt att två jubelidioter sabbar förtroendet för hela rättsväsendet. Sorgligt också att polisens personalansvarsnämnd spinner vidare och ytterligare förstör förtroendet.
Själv har jag bara haft tur att träffa på trevliga och kompetenta poliser i mitt liv, men det är tyvärr händelser som denna som skapar kraftigt negativa fördomar mot samtliga poliser.

LL,  1 februari 2011 22:59  

Mycket konstigt om de får jobba kvar även om rätten konstaterar att anklagelserna i allt väsentligt stämmer.

De har ju i så fall mycket klart visat hur olämpliga de är i polisen.

Deras beteende (om anklagelserna är korrekta vilket det mesta tyder på) hade man möjligen kunnat vänta av Egyptisk polis men absolut inte i Sverige.

Christoffer Andersson 2 februari 2011 07:42  

Detta är ju tyvärr den bild och erfarenhet man har av polisen. Finns säkerligen massa bra poliser, men dom stöter man inte på.

Kombinera detta med vad som upplevs som att man aldrig kan komma åt en polis ifall en polis begår ett brott eller beter sig olämpligt, och man har en grogrund för en kraftigt korrumperad kår utan förtroende hos människor.

Försvinner föresten inte polisens funktion ifall polisen själv tar på sig rätten att agera som buset? (tänker främst på fallet med denna bloggare, men även de frågetecken man kan ha kring nova-gruppens arbetssätt också)

Väl mött och ta hand om dig!

/Christoffer

Thomas Tvivlaren 2 februari 2011 14:03  

Det här är en stor skam för hela rättssystemet. Hur kan Polisen själva agera på detta bevis och inte inse att rötägg som dessa måste bort? Det man gör genom att skydda den här typen av "poliser" är att förstöra för alla de poliser som faktiskt sköter sig trots en ibland jobbig yrkesroll.

Vad man inte heller får glömma bort i sammanhanget är att kräken de facto motanmälde, dvs man försökte manipulera systemet. Givetvis måste motanmälningar kunna göras men i detta fall borde det ytterligare ha försämrat deras egen sits.

Hursomhaver, vi har en justitieminister som tycker att skampåle nog inte vore helt fel och att gredelina kuvert ska skickas till misstänkta, landets högsta polischef torskar...som torsk, rättssystemet lägger resurser på att jaga såväl tecknade seriefigurer som människor som agerar helt enligt informationserans förutsättningar och möjligheter (läs: fildelar), rötägg inom poliskåren hålls om ryggen...

Vi går nog mot en lysande framtid!

Martin 2 februari 2011 19:36  

Jag förstår att folk blir upprörda över incidenten, och jag håller med om att just den sortens maktmissbruk som kollegorna är anklagade för gör väldigt stor skada för polisens anseende. Sen drogs det nog väl långtgående slutsatser, den svenska poliskåren är inte perfekt men den hör troligtvis till de minst korrumperade i världen. Sen håller jag med om att gredelina kuvert och jakt på serier är absurt, men det är knappast polisens fel...

Christoffer Andersson 3 februari 2011 06:06  

Om svensk poliskår är den minst korrumperade i världen så blir jag mörkrädd.

Anonym,  3 februari 2011 08:03  

Jag är en helt vanlig medelklassgubbe som har passerat 50-årsdagen och jag har redan förlorat allt förtroende för svenskt polisväsende och rättväsende. Sådana här saker bevisar bara för mig att jag har helt rätt i att betrakta poliser och domstolar som mina fiender. Makten finns för att försvara makten mot medborgarna. Jag tror att vi går mot en blodig framtid! :-(

Anonym,  5 februari 2011 11:40  

du ska skriva om tidningen Skurk, tycker jag.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346&artikel=4332349

Anonym,  5 februari 2011 11:45  

Har du gått och blitt miljökommunist, pojk!? Vet du inte att Mp kommer att representeras av världens mest lillgamla politiker Gustav Fridolin i framtiden!? Läs Birger Schlaugs kritik av Fridolins DN-artikel. Ett Mp är bara till nytta om det för fram alternativa sätt att organisera samhället och ekonomin på. t ex det sätt Schlaug pratat om i fjol i radioprogram.

Tönne,  5 februari 2011 23:47  

De här poliserna kanske har skött sig bra som poliser annars och att det är det man tar hänsyn till? Men döms de och inte får sparken blir det nog ändå svårt för dem att fortsätta?

Skicka en kommentar