Brott lönar sig
lördag 6 mars 2010
I dagens DN kan man läsa om ännu ett grymt åldringsbrott, där två gärningsmän trängt sig in i en äldre kvinnas lägenhet, slagit och bundit henne, och lämnat med hennes värdesaker. I det här fallet blir brottsrubriceringen grovt rån, vilket innebär att om man får tag på gärningsmännen och lyckas bevisa deras skuld, så får de antagligen sitta ett par år i fängelse. De har dock uppenbarligen kalkylerat med att risken att åka fast, och längden på straffet, är värda att ta då det finns mycket pengar att tjäna. Hänsyn till den drabbade kvinnan, som förutom att bli av med värdesaker som hon kanske samlat på under ett helt liv, kanske också blir så traumatiserad att resten av hennes liv begränsas kraftigt, finns antagligen inte med i beräkningarna.
Det är dock ett faktum att dessa krassa beräkningar görs av yrkeskriminella. Anledning till att ett antal "värdetransportrån" i t.ex. Stockholms nordvästra förorter har skett genom att gärningsmännen sprungit fram och försökt slita väskan ifrån väktaren då denne varit på väg ut ur värdetransportbilen istället för att hota honom är snarare att brottsrubriceringen då blir grov stöld istället för grovt rån, och straffskalan är betydligt lindrigare, än att det skulle saknas tillgång till vapen eller finnas samvetskval med att använda dessa. Av samma anledningar har också västerortspolisen kunnat notera att ett antal kända rånare gått över ifrån rån till inbrott. De samlas på morgonen, och ägnar arbetsdagen åt att bryta sig in i folks lägenheter, företrädelsevis hos familjer med en utomeuropeisk bakgrund då dessa oftare förvarar värdesaker och kontanter hemma, och räknar vinster på sexsiffriga belopp på eftermiddagen. Och de vet att om de åker fast och polisen lyckas bevisa bortom allt rimligt tvivel att de är skyldiga, så har de bara att göra en volta på ett antal månader och sen komma ut till de väntande miljonerna av brottsförtjänster. Dessa yrkeskriminella har inga moraliska problem med att råna och använda våld, men de har insett att den krassa kalkylen med risk mot vinst säger att inbrott är lönsammare.
Man kan alltid stärka upp polisens resurser. Den riktade insatsen emot inbrott i Västerort som genomfördes under början av detta året var också mycket väl genomförd, och en stor succé. Men det kan vara lite motigt att lägga ned enorma resurser på att sätta de yrkeskriminiella som står för en överväldigande del av den här sortens brottslighet bakom lås och bom, och även i de fall som man lyckas så kommer de ut efter ett antal månader och fortsätter. Det som krävs för att komplettera polisarbetet är straff som gör att man får bort de här personerna ifrån gatan ett längre tag, och som i högre grad avskräcker ifrån brottslighet, samt än bättre möjlighet att komma åt brottslingarnas pengar. Dessutom borde skadestånden till brottsoffer höjas signifikant. Jag vet att det kan vara att jämföra äpplen med päron, men en fildelare kan nu åka på skadestånd i miljonklassen medan en mördare eller våldtäktsman får böta med mindre än 100 000 eftersom civilrättsliga skadestånd kan bli hur stora som helst medan de straffrättsliga är löjligt små.
Det kanske viktigaste i kampen mot brottsligheten är fortfarande att förhindra att ungdomar påbörjar en brottslig bana, och här är polisen bara en liten del, det största jobbet behöver andra delar av samhället som skola, socialtjänst, arbetsförmedlingar mm göra. Men för att minska mängden brott som utförs här och nu så är det enormt viktigt att helt enkelt få bort ett antal yrkeskriminella ifrån gatan, och se till att det stannar borta. Och då vore högre straff en välkommen hjälp.