Lodjursjakt med fällor

måndag 1 mars 2010

I en debattartikel på SvDs Brännpunkt argumenterar två representanter ifrån Djurens Rätt för att lodjursjakt med fällor bör förbjudas. Jag håller med till 100 %. Om man nu ens anser att en lodjursstam på ca 1500 djur måste minskas med så kallad "skyddsjakt", så borde man i alla fall jaga djuren på ett sätt som inte innebär onödigt lidande för dem. Dessutom verkar ju jägarna annars vara så förtjusta i själva rekreationsaspekten på jakt, ett av argumenten för att ca 200 vargar var för många var ju att de försvårade löshundsjakten, så varför då inte jaga de lodjur som man får med konventionella metoder. Vad är sporten i att avliva ett djur som är fångat i en fälla?

2 kommentarer:

Nils Dacke 3 mars 2010 06:54  

Att djurens rätt just skriver en artikel om lodjursjakt är helt rätt enligt deras strategi då vem skulle bry sig om grävling, vildsvin, mård eller rävfällor som också är tillåtna. Om du läser i jakttidningar så ser du att det pågår en debatt om fällor även där och fällor är ett komplement att reglera stammarna och personligen så anser jag att tex vildsvinsfällorna som de är utformade idag inte är så humana som man vill, men vem bryr sig om "fula" vildsvin när det finns vackra lodjur eller vargar. Smart drag av djurens rätt och fällorna har ju inget med den nu aktuella jakten. Behöver jag påtala att vi har världens starkaste lodjursstam?

Att däremot engagera sig mot missbildade hundar eller mot djur som katter i stadsmiljö aktar man sig noga för då detta är deras stödområde, dvs folk som inte har djur som sin utkomst eller har en disneyfierad syn på naturen.

Martin 4 mars 2010 13:04  

Självklart har du rätt i att även fällor för vildsvin, mård, etcetera borde förbjudas. Sen tror jag att det faktum att kampanjen gäller just lodjursfällor har mindre att göra med att de är vackra (det är de, men även räv eller mårdar är vackra djur) och mer att göra med att jakten startar, och möjligtvis att det kan kopplas till all uppmärksamhet som vargjakten fick.

Skicka en kommentar