Turkiet, och dess behov av självrannsakan

fredag 5 mars 2010

USAs respresentantshus utrikesutskott har antagit en icke bindande resolution som säger att morden på armenier under det osmanska riket var ett folkmord. Turkiet har svarat med att kalla hem sin USA ambassadör. Frågan är extremt känslig i Turkiet, ett land som verkar ha svårt att konfronteras med både sin egen historia och existerande interna motsättningar, som behandlingen av den kurdiska minoriteten. Ofta reagerar man extremt defensivt, vilket hemkallandet av ambassadören ifrån USA, ett av landets absolut viktigaste allierade, visar. Det får dock inte vara en orsak för resten av världen att inte tala klarspråk. Vad som är ett folkmord skall avgöras av fakta, och inte vad som anses politiskt opportunt. Dessutom behöver uppenbarligen den turkiska staten, efter en lång historia av att ha varit en militärdominerad stat med mycket liten respekt för mänskliga rättigheter bli bättre på självrannsakan. Visst är det viktigaste att lösa dagens konflikter och förbättra dagens relationer med t.ex. Armenien eller kurder i och utanför Turkiet, men vägen dit borde inte vara att blunda för det förflutna, utan snarare att våga göra upp med det förflutna. Därför borde även Sverige och EU följa fakta och forskning i frågan om folkmordet på armenier och inte politisk smidighet.

2 kommentarer:

Anonym,  7 mars 2010 14:36  

För 100 år sen, att kristna världen bryr sig om det men kristna blodsugar länder kollar inte vad dem har gjort för 10 år sen eller 40 år sen, När ska USA erkänna sitt folkmord i Irak, Vietnam? Frankrike, Belgien och England.

Martin 8 mars 2010 14:34  

Visst skulle det vara välkommet med ordentliga uppgörelser av USAs alla folkrättsliga brott. Landet som har stött mördargerillor som Contras i Nicaragua, AUC i Colombia och Talibanerna i Afganistan och som bland annat har bombat napalm över oskyldiga byar i Vietnam är världsmästare på dubbelmoral. Och visst finns det många vidrigheter under kolonialismens tid som skulle behöva utredas och bes om ursäkt för. Frankrikes behandling av Haiti är ett aktuellt exempel. Men nya brott ifrån andra länder ursäktar självklart inte Turkiets brott emot armenierna, och det förblir ett problem att Turkiet inte verkar kapabelt att ta tag i sin egen historia.

Skicka en kommentar