Jobbet på våldsgruppen

onsdag 13 januari 2010

Min period på våldsgruppen i Västerort närmar sig sitt slut, och jag kan konstatera att jag har haft tur som som har fått förmånen att jobba med så pass intressanta fall och med så duktiga och drivna arbetskamrater. Det har funnits mycket som man skulle kunnat skriva verkligt läsvärda inlägg om ifrån det här jobbet, och det har ofta funnits kopplingar mellan vad som rapporteras om i media (främst Stockholmsdelen) och vad jag har sysslat med på dagarna, men det är självklart sekretess på det mesta vi gör, och försöker man ändå skriva så blir det en svår balansgång att gå för att det ändå skall bli meningsfullt. Därför har jag i princip inte tänkt skriva om jobbet, men jag kommer nu i alla fall att göra ett undantag och försöka. I går kväll rapporterades bl.a. på DN, om hur en man precis knivskurits allvarligt i Sundbyberg. Det var ganska självklart att ärendet skulle hamna hos våldsgruppen, eftersom gärninsgmännen (en man och en kvinna) var okända. Ifrån att ärendet drogs på utsättningen i morse, så dröjde det inte längre än tills på eftermiddagen tills en kollega identifierat två misstänkta, vilka vi senare grep. Vissa medgivanden har redan gjorts i förhör, och utredningsläget ser minst sagt lovande ut. Dessutom kan en av kollegorna mycket väl ha räddat ett liv genom ett snabbt sjukvårdsingripande under insatsen. Och för övrigt kan jag också rapportera att en kollega körde hem offret för knivskärningen ifrån sjukhuset idag, så hans tillstånd är lyckligtvis under omständigheterna bra. Bra jobbat, våldsgruppen!

Read more...

Vargen igen


Ett antal experter går nu ut och kritiserar Andreas Carlgren klart och tydligt för att han felaktigt har angett vargstammens genetiska hälsa som orsak till vargjakten. Carlgren väljer att inte kommentera. Det är synd, för det vore intressant att få klart för sig om han hade missförstått grundläggande fakta bakom den vargjakt han själv ytterst fattat beslut om, eller om han förstått, men medvetet försökt förvrida dessa fakta i debatten för att minska kritiken mot vargjakten. Inget av alternativen är dock särskilt smickrande för miljöministern.

Photocredit: Nature's Crusaders

Read more...

Presentation


Eftersom jag skrev min presentation åt den här bloggen utan att först kolla hur lång den fick vara, så blev jag naturligtvis tvungen att skära bort en sådar tre fjärdedelar av det jag skrivit. För den intresserade så finns i alla fall originaltexten här.

Read more...

Påven och konstapel Bastian

måndag 11 januari 2010


Tydligen så ägnade påven en stor del av sitt traditionella januarital åt att predika om hur fel det är att homosexuella skall ha samma rättigheter som alla andra. "Friheten kan inte vara absolut", enligt påven, som tycker att det är viktigare att slå vakt om den biologiska skillnaden mellan könen än att bekämpa diskriminering Hur den "biologiska skillnaden mellan könen" skulle vara hotat av att människor tillåts leva som dom vill framgår inte... Påvens uttalande är ett praktexempel på när religiös moral, religiösa värderingar, skall försvaras till varje pris, och utan egentliga argument. Det skall vara så för att det skall vara så, för det har gud sagt... Det finns många liknande moraliska regler i olika sammanhang, även i det sekulära, välutbildade Sverige så döms människor för sociala beteenden som inte gör en fluga förnär. Det finns fortfarande mycket homofobi kvar, och den kvinna som väljer att leva lite för sexuellt frigjort döms ofta ut som "slampa" eller "billig". Dags att ta fram konstapel Bastians lag, som har fått ge namn åt den här bloggen: "Man ska inte plåga andra, man skall alltid bjuda till, men för övrigt kan man göra vad man vill.!"

Read more...

Gammelmormor skärmflyger

söndag 10 januari 2010


Ok, det här hände i under ett annat decennium (för knappt två veckor sedan...), men det måste ändå nämnas :-). Bara det faktum att en gammelmormor är uppe och skärmflyger är vackert nog i sig för att förtjäna en kommentar. Sen råkar det dessutom vara över Costa Verde i en av de städer där jag känner mig mest hemma, Lima. Gammelmormor vill nu gå vidare till att hoppa bungy-jump, och jag säger lycka till!

Photocredit: Travelblog.org

Read more...

Tragedi i Italien


Jag varit i Italien många gånger, och känner varmt för landet som har glada människor, sagolikt vackra vyer, och världens kanske bästa mat. Tyvärr, så är majoriteten av de nyheter som kommer därifrån rena tragedierna. För det första är det ett mysterium för mig hur något folk kan välja om en man som Berlusconi, som både är genomkorrupt och har maffiakopplingar, och dessutom regelbundet gör sig till internationellt åtlöje med sina uttalanden. Det faktum att landet har en lag som faktiskt kan göra det åtalsbart att hjälpa drunknande båtflyktingar är så vidrigt att orden tryter. Bilderna av hur badande italienare inte lyfter ett finger för att rädda två drunknande romska flickor må ha varit tillspetsade (det är inte säkert att just de som figurerade på bilden var medvetna om flickornas nöd), men får ändå representera så mycket mer, tex rena pogromer av romer i Neapel. Och nu, en mob som attackerar afrikanska migrantarbetare i Kalabrien, där två av dem misshandlades svårt med järnrör, två andra sköts i benen med jaktgevär och fem blev avsiktligt påkörda av bilar med ortsbor vid ratten.. Även ortsbor och poliser skadades under bråken. Inrikesminister Roberto Maroni, sade att spänningarna var resultatet av ”alltför stor tolerans mot smyginvandring”. Nu när jag en vision om en värld utan gränser, och med fri invandring, men även om jag vore för en mycket restriktiv migrationspolitik, så hade Maronis reaktion på tragedin varit grovt motbjudande. Men då Maroni och hans parti Lega Nords politik är en av orsakerna till att Italien idag antagligen är det västland där rasismen är mest öppen och utbredd, så är uttalandet knappast förvånande.

Read more...

Skatteavdrag för gåvor till ideell sektor


Två företrädare för det ideella, judiska intressen skriver på DN Debatt att skatteavdrag för gåvor bör gälla även den ideella sektorn.. Jag håller helt med om principen att gåvor till ideell verksamhet bör främjas med skatteavdrag. Problemet blir naturligtvis att klassificera vilken sorts verksamhet som bör klassificeras som ideell, och jag är inte säker på att jag och artikelföfattarna har samma uppfattningar där. För min del, så ser jag gärna att gåvor till etablerade frivilligorganisationers verksamhet skattebefrias, men jag är skeptisk till att detta bör gälla hela det civila samhället. Jag ser til exempel ingen anledning att skattebefria gåvor till tex idrottsklubbar, eller till religiösa samfund eller skolor. Det viktiga är att gåvan i slutända går till verkligt behövande, och inte till gåvogivarens subgrupp i samhället.

Read more...

Sturebymordet och straffen

I en artikel i DN argumenterar kriminologer och psykologer för låga straff för Sturebymördarna, då längre straff skulle öka svårigheten med rehabilitering. Argumentationen verkar utgå ifrån att straffet bör bestämmas enkom baserat på hur man skall minimera risken får återfall i brott då gärningsmännen kommer ut. Med det tankesättet så skulle man i princip kunna låta bli att straffa en man som dödar någon i en arvstvist eller vårdnadstvist, såvida han inte tex skaffar fler barn med någon annan, då återfallsrisken i så fall borde vara minimal. Däremot finns alltid risken att ett mer allmänt kriminellt beteende utvecklas efter en fängelsevistelse med nya kontakter och socialt utanförskap. Min poäng är att det måste få finnas andra grunder för straff och påföljder än bara minimering av återfallsrisken (som dessutom torde vara svårbedömd). För det första minskar risken att en person begår brott under den tiden han sitter i fängelse i alla fall markant, och på så sätt skyddas övriga i samhället. Dessutom finns det en mer vag aspekt som handlar om offrens upprättelse (som i svensk lag i teorin är irrelevant). Jag är fullt medveten om att ett längre straff för mördarna inte ger familjen Johansson Rojo deras dotter tillbaka, men när Therese morbror i tv-programmet Debatt gjorde ett uttalande med innebörden att det lindriga straffet var ett hån mot familjens sorg, så är det en åsikt som jag både respekterar och till stor del delar. Det må vara kontroversiellt, speciellt eftersom mänskliga rättigheter ligger mig varmt om hjärtat, men jag anser snarare att det krävs en förändring av den "straffrabatt" som unga gärningsmän får som gör att straffen skärps. Det kan vara värt att notera att om Therese mördare, eller de ungdomar som sparkade ihjäl Ricardo Campogianni, endast hade varit ett drygt år yngre, så hade de klarat sig helt utan straff...

Read more...

Skall vi ha varg i Sverige

Jag kan inte för mitt liv förstå hur ca 200 vargar kan vara för mycket för ett land med nästan en halv miljon kvadratkilometer, och drygt nio miljoner människor. Jag vet att populationen är koncentrerad till vissa områden, och att vargen kan riva får, men då får man hitta lösningar på de problem som uppstår. Och när vår miljöminister vill hävda att jakten beror på att "En okontrollerad ökning av genetiskt svaga vargar hotar på sikt hela vargstammen", så går det stick i stäv med vad en rovdjursexpert vars arbete ligger till grund för jakten hävdar. Det spelar ingen roll om antalet vargar med det begränsade genetiska materialet som finns i vår vargstam växer en aning eller ej, det kritiska för stammens "genetiska hälsa" är att det kommer in nya individer ifrån en annan stam. Det vore ärligare av Carlgren att säga rakt ut att jakten beror på att det finns särintressen som både vill hålla ned populationen, och få möjligheten att jaga varg, och att det blir lättare att plocka in nya vargar om man går dessa intressen till mötes. Till syvende och sist så handlar det om vilket perspektiv man har. SvDs ledarskribent Per Gudmundsson sa i dagen Godmorgon Världen i P1 att det är lika angeläget att ha varg som att ha fästingar. Det synsättet bygger på världsbilden att om jag personligen, eller möjligen min art, inte har någon nytta av något, så har det inget existensberättigande. Det skulle vara intressant att höra Gudmundsson förklara den värdegrunden. Om man, vilket gudskelov de flesta i Sverige gör, anser det bevisat att vi utvecklats genom evolution, så skulle det vara spännande att veta exakt vilken dag vi fick ett egenvärde som skiljde oss ifrån alla andra levande varelser...

Read more...