Om rasism och att bemöta Sverigedemokraterna

lördag 26 mars 2011

Inför förra valet diskuterades och planerades det i oändlighet för hur man skulle göra för att Sverigedemokraterna inte skulle komma in i riksdagen. Jag har hela tiden varit av åsikten att den centrala frågan inte är huruvida Sverigedemokraterna tar mer eller mindre än fyra procent i riksdagsvalet, utan vad man skall göra för att bekämpa den rasism och den främlingsfientlighet i samhället som SDs framgångar är ett symptom på. När t.ex. Luleå Hockeys sportchef verkar ha kallat en Skellefteåspelare för "Negersvin" (han nekar dock själv till anklagelserna) så har det knappast något med SD att göra...

Däremot kan man vända på frågeställningen och säga att det blir ett problem när etablerade partier anpassar sin politik efter SD. I svensk debatt har främst Folkpartiet anklagats för att "fiska i grumliga vatten". Även om jag har varit kritisk till många utspel ifrån folkpartistiskt håll, så är de för mig tydligt att det är Moderaterna, med migrationsminister Billström i spetsen, som har stått för de förslag och den retorik som mest närmar sig riktig främlingsfientlighet. Billström, som normalt brukar akta sig noga för att yttra sig i enskilda frågor (och aldrig ger stöd till utsatta utvisningshotade) var snabbt ute och stöttade gränspolisen i Stockholm vad gäller utvisning av romer för tiggeri. Billström deklarerade upprört att tiggeri var "ohederligt" och tog stöd i ett yttrande i ett förarbete ifrån 1954. Sen att det yttrandet skrevs i en tid då antiziganismen var institutionaliserad i Sverige verkar inte störa Billström. Det visade sig även senare att uttalanden ifrån Stockholmspolisen om att romerna skulle ha varit "aggressiva", "gått på folk" eller simulerat handikapp helt saknade stöd i polisens egen dokumentation. I slutändan handlade det om att romerna i fråga hade spelat instrument, vilket enligt gränspolisen är ett verktyg för tiggeri "istället för den vädjande blicken", och att det har lett till att de tagits i förvar i flera veckor och sedan utvisats. Detta verkar sakna legal täckning och hade naturligtvis inte hänt exempelvis en engelsk gatumusikant, vilket gör det speciellt allvarligt. Faktum är att hela historien luktar rasism mot romer.

Vad gäller Billströms inställning till vård av papperslösa och skolgång för barn till papperslösa, så kan hans starka motstånd visserligen inte beskyllas för att bero på rasism, men vittnar ändå om en brist på medkänsla för utsatta människor med utländsk bakgrund som skulle kunna kopplas till främlingsfientlighet. Nu har dock Billström blivit överkörd av resten av Alliansen och i slutändan även av sitt eget parti, då en blocköverskridande överenskommelse gjorts med miljöpartiet som bland annat ger papperslösa rätt till vård. Och just den sortens politiska lösningar är också nyckeln till att både få fram en bättre politik och att minska SDs inflytande.

Enligt en ny undersökning som har gjorts på Göteborgs Universitet så ökar stöder för Sverigedemokraterna ju hårdare politik emot invandrare som de etablerade partierna för. Det gör det ännu tydligare att Sverigedemokraterna bekämpas bäst av partier som Miljöpartiet och politiker som Socialdemokraternas före detta partiledare Mona Sahlin, och har sina bästa vänner i politiker som moderaternas Tobias Billström. Det behövs alltså ingen speciell strategi för att bemöta SD, det är bara frågan om att göra det som man ändå borde göra, föra en human och vettig migrations- och integrationspolitik. Sen krävs det dock ytterligare åtgärder för att komma åt både öppen rasism och dold främlingsfientlighet i samhället, men det är en annan fråga.

3 kommentarer:

Anonym,  21 juli 2011 15:55  

Bra resonerat!

Jesper,  22 juli 2011 01:14  

Dummaste inlägget jag läst på bra länge, så när SD vill diskutera ansvarsfull invandringspolitik så kallar du det för "Rasism och främlingsfientlighet" men om Miljöpartiet vill diskutera ansvarsfull invandringspolitik så är det plötsligt helt ok?

Jag får det inte att gå ihop, om SD för sin politik så är det rasism, om Miljöpartiet för precis exakt samma politik som SD skulle ha gjort så är det "föra en human och vettig migrations- och integrationspolitik".

Förklara gärna hur du resonerar, eller är du en sådan människa som inte orkar tänka själv utan direkt går på dina egna fördommar att SD är rasister oavsett vad dom gör, trots att dom är det enda partiet som vill hjälpa just dom fattiga och krigsdrabbade länderna med bistånd och stöd för att bygga upp välfärden i deras egna länder, hur fan kan du påstå att SD är då rasister när dom vill hjälpa folket ni anklagar SD för att vara främlingsfientliga mot?

Martin 27 juli 2011 23:49  

Tack Olof :-)

Jesper, för det första är knappast SD för mer bistånd än mp. För det andra så är inte mitt huvudproblem med SD att de vill ha en minskad invandring, utan att jag upplever att deras argumentation och politik genomsyras av främlingsfientlighet. Se inlägget "Klargöranden" för mer djupgående förklaringar ifrån min sida.

Skicka en kommentar