Obegripligt

fredag 18 mars 2011

När nyheten om att fotbollsspelaren Anton Hysén är homosexuell briserade som en bomb i alla svenska medier undrade inte bara jag, utan även Anton själv över hur en relativt okänd idrottsmans sexuella läggning kan bli en nationell angelägenhet. Och visst kan man säga att svenska medier till stor del själva ligger bakom den enorma uppmärksamhet som Antons besked i fotbollsmagasinet Offside fick. Men när Antons namn nu har nämnts i media över hela världen och det sägs att han är den förste professionella fotbollsspelaren på 20 år och den andre någonsin som kommer ut offentligt som homosexuell, så börjar jag förstå nyhetsvärderingen. Det som dock är helt obegripligt för mig är att vi inte har kommit längre. Det är självklart så att det finns otaliga fotbollsspelare på allt ifrån Antons egen nivå till den absoluta världstoppen som är homosexuella. Varför vågar de då inte stå för det offentligt? Om det hade varit lätt och smärtfritt, så hade självklart många fler kommit ut långt tidigare. Och antagligen är det inte bara rädsla för hur lagkamrater reagerar som avskräcker, på de högre nivåerna handlar det troligtvis mer om tillgång till sponsorer, lagets "image", med mera. Tyvärr belyser hela historien det faktum att vi inte har kommit så långt som vi tror på vägen mot ett öppet och tolerant samhälle där alla accepteras och uppskattas för den dom är, oavsett sexuell läggning.

4 kommentarer:

Tönne,  20 mars 2011 12:58  

Vad har en fotbollsspelares sexuella läggning med fotboll att göra? Så länge det inte är olagliga intressen så är det väl fullständigt ointressant. Att någon är homosexuell är väl inte intressantare än att någon annan är heterosexuell? Eller att någon är ordblind eller mjölkalergiker eller röstar på moderaterna? Den sexuella läggningen är något som hör till privatlivet.

Martin 21 mars 2011 13:02  

Inget, så klart. Problemet är inte att någon skulle tvingas att tala om sin sexuella läggning, utan att så många känner sig tvungna att dölja något som är en naturlig del av deras identitet.

Tönne,  21 mars 2011 13:40  

Dölja? För mig är det fullständigt ointressant.
Men jag förstår om man vill gå ut på restaurant elelr bio eller vad det nu kan vara utan att smussla. men det finns enväl en massa trångsynta människor som behöver lägga sig i andras liv?

Anonym,  21 mars 2011 19:45  

I found you sexig!


Nadio Santos;-)

Skicka en kommentar