Påven och Avatar

söndag 24 januari 2010

Jag vet att det är "old news" att katolska kyrkan är kritiskt till filmen "Avatar", men det är ändå så pass intressant att det förtjänar en kommentar. Grundtesen i den katolska kyrkans resonemang, framfört av talesmannen Federico Lombardi, är att det är farligt att se naturen på ett gudomligt sätt. Även Maria Hasselgren, katolska kyrkans talesperson i Sverige, skriver på Newsmill om att påven varnar för ett förgudande av naturen, en slags ny-hedendom. Påven varnar för att göra människan jämställd med andra levande varelser, och här ligger också pudelns kärna. Den katolska kyrkan, liksom alla de stora monoteistiska religionerna, hävdar att människan är skapad till guds avbild, och på så sätt skiljer sig ifrån resten av alla levande varelser på jorden. Dessa trosförställningar skapades under en tid då ingen visste att människan faktiskt har utvecklats på samma sätt som alla andra djur, ifrån encelliga organismer, via fiskar och kräldjur, små däggdjur, apor och till sist till den homo sapiens sapiens som vi är idag. Dessutom vet vi idag mycket mer om andra högt stående djurs förmåga att tänka och känna än vad man gjorde då, tex vet vi att en gorilla kan lära sig att svära och ljuga, att delfiner kommunicerar med avancerade läten, osv. Det är svårt att med den kunskapen se varför vi människor har ett värde alla andra varelser saknar. Det är dock lätt att inse varför det är viktigt för kyrkan, och etablissemanget, att försvara den bilden. För det första så skulle det krävas en kraftig omprövning av många religiösa doktriner om man tänkte om i den här frågan, och det verkar inte ligga för den katolska kyrkan, som inte ens klarar av att godkänna användandet av kondomer för att skydda emot HIV. Dessutom, om man verkligen accepterar att andra levande varelser också har ett egenvärde, och således rättigheter, så skulle det vara en grund att ifrågasätta stora delar av hur vi människor behandlar djur och natur.

3 kommentarer:

Magnus 30 januari 2010 kl. 11:48  

Bra skrivet!

En inte säskilt förvåndande men ändå häpnadsväckande inställning...

Historisk har ju både människan och större delen av resten av alla levande varelser lidit (och lider fortfarande) av människans brist för respekt eler vördnad för naturen, inte minst där kristendomen dominerat.

Det är också märkligt hur man skiljer på "religion" och "magi" som att det vore på något vis mer vetenskapligt att se en guddom/helighet eller vad man nu vill kalla det helst skiljd från natur och människa (på vissa sätt) eller enbart i människan (på andra sätt) än närvarande i allt levande...

Anonym,  2 februari 2010 kl. 12:12  

Las De tio budorden
dar finns
Doda inte-utan att skilja pa manniskan eller djur
Eller las Platon, Aristoteles m m
Jag skulle ga i en disput med dig -men du ar fortfarande for ung for att se livets skiftningar (och uppfostrad av sossesamhället)
Kristina
ps.Tack för en bra artikel pa Newsmill

Anonym,  16 juli 2010 kl. 12:22  

Det skadar ju inte att tänka om det man läser!

Skicka en kommentar