Institutionaliserat varghat

måndag 17 januari 2011

Under de senaste dagarna har ett 20-tal vargar helt lagligt skjutits. Detta trots att den totala svenska vargstammen ligger kring 200 djur, långt under vad som krävs för en stabil population. Och trots att den ansvarige EU-kommissionären, miljökommissionär Janez Potocniks, har uttryckt oro och krävt svar på ett antal kritiska frågor. Regeringen med miljöminister Andreas Carlgren har alltså helt enkelt struntat i EU-kommissionären och kört på med vargjakten, vilket nu leder till att Potocnik anmäler Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning. Varför är då vargjakten så viktig att regeringen väljer att ignorera EU-lagstiftningen och den upprörde kommissionären? Ja, det kan ju knappast handla om att de nu döda 20 vargarna skulle utgjort ett särskilt stort hot mot rikets säkerhet om de fått leva ett tag till... Och även om en och annan jakthund dödas av vargarna, så är det väldigt många fler hundar som dör i trafiken. Men jag antar att det inte handlar särskilt mycket om logik, utan mer om känslor. Varghatet har närts länge och ligger djupt. Vargen är helt enkelt för många landsbygdsbor fienden, en ond varelse som skall bekämpas. Lite som kommunisterna var under McCarthy-eran i USA, eller judarna i 30-talets Tyskland. Den sortens oresonliga hat borde naturligtvis bekämpas, även om det inte rör människor, utan ett lägre stående däggdjur. I Sverige har hatet istället blivit lagstiftning, för att regeringen, i det här fallet med dess "gröna" röst Centerpartiet i spetsen, vill blidka en viss grupp väljare på landsbygden.

3 kommentarer:

Anonym,  18 januari 2011 07:43  

Ja, varghatet är oresonligt, orimligt och ovärdigt. I andra länder i europa samsas populationen med betydligt fler vargar än vad vi har, och det går bra. Även där sker löshundsjakt så att vargen tar jakthundar är bara ett svepskäl. Betydligt fler hundar dödas av vådaskott än varg dessutom. Eller vildsvin. Eller björn. (Nu kan jag inte länka källa på det påståendet iofs, men jag har läst det nyligt.)

Vildsvinen däremot är en verklig fara jämfört med vargen och det är bara en fråga om tid innan det sker en dödsolycka med människa inblandad, de tillåts explodera i population utan seriös utskjutning och de är dessutom totalt orädda och kommer väldigt nära bostadsområden.

Vad gäller vargjakten, den känns otroligt oseriöst hanterad när flera djur blir påskjutna och skadade och när de dessutom skjuter bort alfadjur som skett, två dessutom sändarförsedda. Jag skulle vilja kalla jägarna avtryckarkåta. Triggerhappy.

Att vi, i ett så stort och folktomt land inte kan samsas med ett rovdjur är skamligt.
/Pythia

Sara,  23 januari 2011 01:12  

Jag förstår inte hur detta får pågå. Enligt riksdagen skjuter de vargarna för att minska risken för inavel, men att minska stammen genom jakt och inte på något sätta öka på den utifrån ökar väl risken för inavel?! Av de vargar som försökt ta sig in från öst har de flesta försvunnit, illegalt skjutits eller blivit skjutna under sk. skyddsjakt. Trots att dessa vargar skulle öka den genetiska variationen, tas inga krafttag för att underlätta deras inträde till Sverige. Nej, istället låter man skjutglada jägare, med starkt varghat, skjuta ihjäl ytterligare 28 fullt friska vargar vilket kraftigt minskade vår redan minimala vargpopulation förra året. Inte heller hittade man några tecken på genetiska defekter bland dessa vargar. Sorgligt är det när riksdagen tar ett beslut som leder till döden för ett av våra vackraste djur, som för övrigt inte attackerat en människa sen 1820-talet och sällan är inblandade i trafikolyckor o.d.
Jag håller mer föregående kommentator; vill dom ge jägarna något att skjuta på (då de verkar känna sig oerhört starka och manliga då de sittandes uppe i ett torn med kikarsikte skjuter försvarslösa djur ) - skjut av några ur vår okontrollerat växande vildsvinsstam som attackerar människor, djur och är inblandade i många bilolyckor varje år. Men låt vargen vara!

Martin 27 januari 2011 22:09  

Pythia och Sara, jag håller med er helt och hållet :-). Tack för era tankar!

Skicka en kommentar