Seger i Egypten!

fredag 11 februari 2011

Så verkar det till slut som om Egyptens diktatur Hosni Mubarak har gett upp och avgår. Den folkliga glädje som exploderat i Kairo går inte att ta miste på. Enligt uppgifter ifrån AFP skall armén tillfälligt styra Egypten, vilket folket verkar föredra framför personer ifrån Mubaraks regim, som t.ex. vicepresidenten Omar Suleiman. Vad detta leder till, och hur det kommer att se ut i Egypten de kommande dagarna, veckorna, månaderna och åren är för mig, och antagligen även för de visaste experter, okänt. Men ett är säkert, det som precis har hänt är en seger för Egyptens folk, för hela arabvärldens folk! Den realpolitiska cynism som har präglat främst USAs men även Europas utrikespolitik har inte gjort något för att hjälpa landet mot demokrati, tvärt om har stödet för Mubaraks diktatur antagligen förlängt hans grepp om landet som inneburit att egyptierna lidit under en polisstat med tortyr och enorm korruption. Nu återstår även att se hur omvärlden reagerar på den process som nu följer i Egypten. Efter arabvärldens första demokratiska val, det i Palestina, så isolerades segraren Hamas, vilket med största sannolikhet ledde till en radikalisering av rörelsen och var ytterst kontraproduktivt. Nu är läget inte på när så infekterat i Egypten, eftersom egyptierna inte har levt under ockupation, "bara" under diktatur. Men det känns givit att omvärlden borde välkomna och acceptera en öppen demokratisk process som involverar alla aktörer, även det muslimska brödraskapet. Slutligen är det bara att hålla tummarna för att processen mot demokrati i arabvärlden som har skördat en enormt viktig seger idag, fortsätter på bred front både i Egypten och i alla de andra länder som fortfarande plågas av diktaturer, både USA-allierade som Saudi-Arabien och "Ondskans axelmakter" som Iran.

3 kommentarer:

Tönne,  12 februari 2011 09:43  

Det var jubel på gatorna i Iran när Shahen flydde. Både i väst och i Iran. Hoppas att Egypten inte utvecklas på samma sätt. Lite tidigt att jubla.

Anonym,  12 februari 2011 21:19  

"Kommer det muslimska brödraskapet ta över Egypten?" är en läsvärd artikel på Newsmill.

Författaren ger inga enkla svar men han problematiserar den muslimska tolkningen av demokrati.

Länk till artikeln:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/12/kommer-det-muslimska-br-draskapet-ta-ver-egypten

Martin 15 februari 2011 00:07  

Nej, inte för tidigt att jubla då en diktator tvingats lämna... Det är inte vår sak att säga att det kanske är bästa att egypterna är förtryckta, för vem vet vad de skulle göra om de själva fick styra sin framtid... Ju mer stöd väst ger till diktaturer i den muslimska världen, desto större folkligt stöd kommer extremister att få, men det finns ändå inget som tyder på att Egypten kommer att gå Irans väg. Däremot inspirerar det egyptiska upproret Irans opposition...

Jag läste artikeln.

Skicka en kommentar