Våldtäkt och kvinnors sexualitet i Grekland och Sverige

lördag 16 april 2011

En ung svensk kvinna på semester i Grekland anmäler för två år sedan till grekisk polis att hon har förts bort och våldtagits. Hon undersöks inte av läkare på platsen eftersom hennes flyg snart skall gå och hon inte vill stanna kvar då resten av sällskapet åker hem. Väl hemma besöker hon en läkare, som konstaterar att kvinnan har skador både på kroppen och i underlivet, vilket kraftigt styrker kvinnans berättelse. Gärningsmannen identifieras av grekisk polis, men släpps snart. I oktober 2009 läggs ärendet ner, trots att grekisk polis har haft tillgång till det rättsintyg som utfärdades efter läkarundersökningen Sverige. I beslutet som skickas till Anna står det bland annat att det på senare år blivit allt vanligare att semestrande kvinnor, främst skandinaver, anmäler grekiska män för våldtäkt för att få ut skadestånd från försäkringsbolag. Nu skall Anna åtalas för falsk tillvitelse samt förtal.

Fallet Anna verkar inte, som anas av skrivningen om att skandinaviska kvinnor skulle anmäla grekiska män för våldtäkt för att få ut försäkringspengar, vara ett enskilt skräckexempel utan ett symptom på hur våldtäkter ses på och hanteras i Grekland. I en tidning i staden Chania på Kreta skrevs en artikel med rubriken ”Våldtäkter som industri för att få ut ersättning”. I artikeln uttalar sig en rättsläkare på Kreta. Enligt honom är det vanligt att kvinnor från de skandinaviska länderna tecknar särskilda försäkringar mot våldtäkt som de sedan utnyttjar. Läkaren medgav senare att hans påståenden bara baserades på en ”allmän opinion”. Samma läkare se i en radiointervju att det inte kunde röras sig om våldtäkt om kvinnan inte hade yttre eller inre skador (vilket är ett absurt uttalande). Då en svensk man skrev ett protestbrev till den grekiska ambassaden fick han följande svar ifrån en hög diplomat: ”Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land!”

Vad säger då den här historien oss. En uppenbarligen våldtagen kvinna som istället själv blir åtalad. Domslut och rättsläkare som talar om att skandinaviska kvinnor anmäler våldtäkter för att få ut försäkringspengar (vilket helt självklart är totalt ogrundat). En hög grekisk diplomat som hävdar att svenskar skall skämmas över svenska kvinnors uppträdande. För det första berättar det en del om EU-landet Grekland (som också har blivit känt för att behandla migranter som djur och för att ha haft en statsekonomi som mest var ett bokföringsbedrägeri). Dels att Grekland är ett mycket nationalistiskt land där reflexen att försvara greker och det grekiska är mycket stark, även inom rättsväsendet. Dels att Grekland har mycket kvar i sitt jämställdhetsarbete, där synen på våldtäkter (som enligt uppgift är kraftigt stigmatiserat i Grekland) och på kvinnors sexualitet överhuvudtaget är viktiga indikatorer. Den grekiske toppdiplomatens nedlåtande yttrande om svenska kvinnor visar upp både dessa aspekter, och bör inte tas som en enskild tjänstemans klavertramp, även om han sparkades direkt. På samma sätt som rasistiska eller islamofoba uttalanden av Sverigedemokrater i sammanhang där de inte tänker på att de kan ställas till svars för sina yttranden visar på vad som sägs och kan sägas i den interna debatten (trots att det konsekvent fördöms officiellt) så visar den grekiske "toppdiplomatens" yttrande på vad som säkerligen är en acceptabel åsikt i den grekiska delegationen, om än totalt oacceptabel i ett publikt sammanhang.

Efter den här långa utläggningen om Grekland (som även kritiseras i en debattartikel på SvD) kan får man notera att den grekiska kvinnosynen inte på något sätt är unik. Det kan dock vara bra att bli påmind om att en unken kvinnosyn inte är förbehållet muslimska länder, utan fortfarande är utbredd i de flesta länder som är religiöst eller kulturellt traditionalistiska. Faktum är att även i Sverige, som även jag ser som ett föregångsland i sammanhanget, så finns tydliga rester kvar av patriarkala strukturer, och kanske främst just vad gäller synen på kvinnors sexualitet. Det är fortfarande stor skillnad på hur folk i gemen ser på en man som då han är singel regelbundet träffar nya kvinnor och har ett aktivt sexliv och på hur en kvinna som lever på precis samma sätt uppfattas. Kvinnan, som både av män och av andra kvinnor riskerar negativa omdömen som "lösaktig", bryter fortfarande i många sammanhang mot en social norm, medan mannens beteende är mer accepterat. I ett kulturellt sammanhang där preventivmedel var okända och där ett eventuellt barn enbart vore mammans bekymmer kan man förstå att omgivningen varit mer bekymrad om kvinnornas dygd, men där är vi väl ändå inte i Sverige idag?

Ett annat mycket hett exempel på att jämställdhetsdiskussionen kring kvinnors sexualitet är mycket aktuell i Sverige är just synen på våldtäkt. Visserligen hade det nog rått konsensus i både media och domstolar i Sverige om att kvinnan i exemplet ovan, som rövats bort och kunde uppvisa skador i underlivet, hade blivit våldtagen, men fallet Assange visar att det även här blir det heta diskussioner kring gränsdragningar. Jag har skrivit om ämnet förut, och tänker inte gå in i några längre resonemang i det här inlägget, men för mig är det självklart att om en man har sex med en kvinna så måste han ha uppfattat att hon är med på det hela, annars är det ett övergrepp och brottsligt. Detta gäller oavsett om hon gör motstånd, om hon säger nej men inte gör något, eller om hon helt enkelt på grund av t.ex. berusning eller sömn är inkapabel till att säga nej. Och det är självklart att hon när som helst har rätt att ändra ett ja till ett nej. Sen är det lika självklart att det krävs uppsåt, att mannen i fråga måste ha uppfattat att kvinnan inte ville, för att det skall vara frågan om ett brott. Hur som helst så har både fallet Assange och den efterföljande debatten visat att det även i Sverige finns många som fortfarande har en väldigt svävande syn på kvinnors rätt till sina egna kroppar och sin egen sexualitet. Och det torde vara givet (liksom Hanne Kjöller resonerar i en ledarkrönika på DN) att rätten till en egen, fri, sexualitet och rätten att säga nej när som helst utan att riskera att ändå bli tvingad till något mot sin vilja hänger ihop...

Uppdatering: Nu kräver tydligen den grekiska justitieministern att ärendet i fråga skall utredas av den grekiska högsta domstolen. Det känns som att ett par led hoppas över, men det är självklart ett välkommet besked.

8 kommentarer:

Tessan,  16 april 2011 20:40  

Bra inlägg! Fick själv erfara en del av Greklands sämre sida när jag och min kompis var där för 2 år sen. Vi var på väg hem från en nattklubb på Kreta, när en man vi inte velat dansa med under kvällen, dök upp tillsammans med tre vänner. De försökte dra med oss in i en gränd, men vi skrek och gjorde så mycket motstånd att någon tillkallade polis. När polisen kom hade männen precis försvunnit. Vi förklarade situationen, men de verkade inte ha bråttom att varken ta upp en anmälan eller söka efter killarna fastän vi hade både sår och blåmärken. De frågade inte om vi behövde vård eller något och hela attityden var nonchalant. Ena polisen sa till och med att vi kanske inte skulle gå klädda som vi gjorde, "annars vet man väl vad som händer"... Som tur var kom en till polisbil till platsen och de poliserna var mer förstående. Vi fick göra en anmälan och sen skjutsade dom oss till sjukhus för omplåstring. Ett par månader efter att vi kommit hem fick vi ett brev där det stod att utredningen lagts ned då man inte hittat männen och det inte fanns några bevis för att "ett brott verkligen ägt rum". Kan påstå att jag skulle tänkte tre gånger innan jag ens funderar på att sätta min fot i det landet igen... Men det är, som du säger, inte så mycket bättre i Sverige nu för tiden. Halvt medvetslösa kvinnor våldtas, men ingen straffas eftersom mannen trodde "hon var med på det". Tragiskt att det är så...

Anonym,  17 april 2011 16:00  

Har Du ngn egen erfarenhet av det grekiska rättsväsendet? Har Du forskat i ämnet och i såfall har Du några källhänvisningar?
Om inte framstår din kommentar som ogrundade med en rasistiska undertoner som får en att tänka på svenskars mycket märkliga uppfattning om att vara världens nav. Har ofta förundrats över denna attityd och dess genes, troligen ett uttryck för osäkerhet och komplex inför uppgifter som utmanar fasad i folkhemmet.

Martin 17 april 2011 19:06  

Tack Tessan, för kommentaren. Jag är dock övertygad om att det svenska rättssystemet är betydligt bättre för sexualbrottsutsatta kvinnor.

"Anonym", det räcker att du följer länkarna i inlägget, så får du mindre smickrande exempel på det grekiska rättsväsendet, som att hänvisa till svenskors "våldtäktsförsäkringar"... Man behöver inte ha forskat i ett ämne för att kunna uttala sig...

Anonym,  17 april 2011 19:18  

Det var väl så här världen tänkte om Sverige angående Assange fallet. Ett feminismens Saud Arabia där män har noll rättigheter och det räcker med ett par ord från en kvinna så sitter du bakom lås och bom.

Och killar som jagar dig efter klubb besök? Min förra tjej och hennes gravida kompis belv sparkad av en svensk kille bara för att de inte ville prata med honom och han blev arg för det och skulle hämnas när de kom ut.

Polis som inte bryr sig? Skojar ni? Ser ni inte rapport? Ni vet inget om den här historian och den andra sidans berättelser och ändå är Grekland och Greker världens avskum. Bra jobbat.

Anonym,  17 april 2011 21:04  

Ung svensk kvinna? Hon sägs vara i 50-årsåldern

Anonym,  18 april 2011 01:44  

kvinnor våldtas i alla länder. Rättsv. fungerar inte utmärkt i alla länder. Koppleri mået i malmö någon? Attityder mot våldtagna kvinnor är hemska i hela världen? Bjästa målet någon?

nej sverige är perfekt. Kvinnosynen här är perfekt. Syeuropeer är hemska och våldtar och håller sina egna kvinnor hemma. Vad umgås ni för greker och italienare? De jag har träffat är bildade smarta unga män som respekterar kvinnor. Har ni sett hur grekiskor klär sig nuförtiden? Och många andra kvinnor från länder kring medelhavet? Min pojkvän (är själv utländsk, pojkvännen svensk) tycker att vi från sydeuropa är mycker mer framåt och utseendefixerande (på gott och ont... mest negativ enligt hans mening) Tror ni att alla grekiska män är ursvullna och macho?

Idioter och farliga män finns överallt...rättssystem är inte alls bra i de flesta länder och synen på dne våldtagna är hemsk även här. Kolla bara på flickn från norrland (senaste uppdrag granskning) och hur den svenska samhället bemötte henne. För att inte prata om pojkens straff... ett skämt och hån gentemot henne och alla andra 14åriga tjejer!

Anonym,  19 april 2011 21:14  

Fallet Assange har också visat hur svenska åklagare och poliser agerar omdömeslöst och godtyckligt. Tyvärr ingen engångsföretelse.
Man respekterar inte sekretess vid förundersökningar, utreder inte objektivt och sakligt, frihetsberövar på lösa boliner etc.
De svenska rättssystemet behöver en genomlysning och oberoende domstolar.
/Fredrick

Martin 19 april 2011 22:30  

Kul med så pass mycket reaktioner på texten. För det första har jag varken hävdat att greker är "världens avskum" eller att det inte finns svenskar som beter sig som idioter. Däremot tycker jag fortfarande att fallet "Anna" (hur ung/gammal hon än må vara) visar på en stor rättsosäkerhet i grekiska domstolar, och att den grekiske diplomatens yttrande är ett exempel på en väldigt unken kvinnosyn. Sen vet jag inte varför jag anklagas för att säga att kvinnosynen i Sverige är "perfekt" när jag specifikt tog upp att det fortfarande finns problem även här... Vad gäller våra svenska domstolar, så visst begås det misstag, speciellt i så svåra ärenden som sexualbrottsmål ofta är, men de är i grunden bra och definitivt oberoende.

Skicka en kommentar