Grisar och Djurrättsalliansen

onsdag 6 januari 2010

Jag kan inte låta bli att skriva några rader om Djurrättsalliansens avslöjanden om missförhållanden i många svenska grisgårdar, eller grisfabriker som det egentligen mer liknar. Den sortens civila olydnad som Djurrättsalliansen har gett prov på där man, utan att förstöra något eller använda någon form av våld, går in och dokumenterar missförhållanden för att sedan offentliggöra dessa, är för mig beundransvärt, och ett föredöme för alla organisationer som är engagerade i liknande sakfrågor. Dessutom är deras avslöjanden högst relevanta och viktiga. Det är verkligen vidrigt att vi i Sverige, där vi gärna ser oss själva som moraliska föredömen, behandlar djur, som dessutom är högt stående och intelligenta, på ett sådant sätt. Dessutom skulle frågan om vilken rätt vi överhuvudtaget har att föda upp djur i betongbunkrar, även där det finns tillräckligt med halm, mat, mm så att alla lagkraven uppfylles må bra av en förutsättningslös debatt. Må Djurrättsalliansen fortsätta sitt viktiga arbete 2010, och må fler organisationer inspireras av deras metoder!

2 kommentarer:

Anonym,  18 september 2012 19:05  

Håller helt med dig men vad jag tycker är än mer anmärkningsvärt är agerandet efter avslöjandena. Inte en enda grisbonde blev fälld. Det betyder ju att det är helt okej att låta grisar leva under sådana förhållande och det är så vår svenska grisproduktion ser ut. Så var det med den djurskyddslagen.. Vad kan det beror på? Aktivisterna dömdes ju, kanske för att det är lättare att sätta dit några få "galna djurrättsaktister" än en hel industri som i grund och botten måste förändras?

Martin 7 oktober 2012 23:10  

Jag håller med dig om att det är konstigt att ingen grisbonde dömdes, och delar din syn på att hela branschen måste förändras i grunden, men det skulle innebära mycket dyrare kött och det priset verkar folk inte vara villiga att betala :-(.

Skicka en kommentar