Stark kritik viftas bort som vanligt

torsdag 23 september 2010

Enligt en utredning som beställts av FNs råd för mänskliga rättigheter har Israels militär gjort sig skyldig till "totalt onödigt och ofattbart våld" då de genomförde bordningen av skeppet Mavi Marmara, som dessutom konstaterades vara olaglig och folkrättsvidrig. Israel viftar som vanligt bort kritiken och hävdar att utredningen är "extremistisk". Just taktiken att hävda att all kritik mot Israels agerande är extremistisk eller anti-semitisk används mycket flitigt av de Israeliska staten och riskerar att underminera både dessa begrepp.

Med tanke på att USA alltid backar upp Israel oavsett hur de har agerat lär direkta konsekvenser av utredningen utebli. Däremot har själva bordningen redan fått för Israel allvarliga konsekvenser, och då tänker jag inte på det stadigt försämrade internationella rykte som landets kontinuerliga kränkningar av mänskliga rättigheter ger upphov till, utan att bordningen har lett till drastiskt försämrade relationer med närregionens tidigare viktigaste allierade, Turkiet. Även detta verkar dock inte nämnvärt bekymra de israeliska ledarna, som redan har skaffat sig närmast reflexliknande beteendemönster där inget någonsin är deras fel och där man aldrig (tack vare USAs stöd) behöver bry sig om vad resten av världen tycker...

7 kommentarer:

Bernt 23 september 2010 11:42  

Mycket soppa på en spik. :-)

Jag har rätt roligt genom att följa Mellanöstern i svenska och internationella medier. Bl.a. kritiseras inte FN där de borde i svenska medier.


Slå t.ex. upp Pallywood på nätet och fundera på varför det inte nämndes i svenska medier. Eller läs om tortyr mellan palestinska grupper -- en internationell nyhet sen 90-talet, närmast censurerat i Sverige.

Jämför kritiken mot Israel kontra Sudan på den här sidan, du kommer att ramla ur stolen av skratt om du tål svart humor. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council

According to human rights groups, the council is controlled by a bloc of Islamic and African states, backed by China, Cuba and Russia, who protect each other from criticism. UN Secretary General Ban Ki Moon and former High Commissioner for Human Rights Mary Robinson have criticized the council for acting according to political considerations as opposed to human rights.

Anonym,  23 september 2010 14:46  

Ett antisemitiskt råd skall varken du, jag eller Israel ta på allvar. Föregående skribent visar mycket bra vad som är problemet med UNHRC. Skall man kritisera Israel skall man göra det med fakta framför önsketänkande.

Tillslaget mot båtarna föjde internationella lagar, däremot följde inte båtarna internationella lagar.

Peter,  23 september 2010 15:06  

"de israeliska ledarna, som redan har skaffat sig närmast reflexliknande beteendemönster där inget någonsin är deras fel"

Kanske har att göra med sin fientliga omgivning som inte direkt rannsakar sig själv för sina övergrepp. Deras gränser är på alla håll belamrade med folk som vill skada dom så mycket som möjligt. Kanske det gör att blir brutalare och avtrubbad i sitt agerande. Att dom bryter med Turkiet kan ju inte ur människorätts synpunkt vara dåligt med tanke på hur Turkarna behandlar kurderna med vapen man har köpt från Israelerna.

Sara,  23 september 2010 23:52  

Israel behöver inte slå bort kritiken, dom har så många som gör det åt dem...
Under både Gazakriget och under Ship to Gaza använde dom sig av oproportionerligt mycket våld. Bara genom att kolla på dödssiffrorna (FN:s rapport) från Gazakriget kan man dra vissa slutsatser; 1434 döda palestinier, varav 235 av dem stridande, 288 barn och 121 kvinnor. 5303 skadade palestinier varav 1606 barn och 828 kvinnor. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.
Det var tydligt att dom använde extremt övervåld som dom utan tvekan borde ställas till svars för. Men vem vågar ge sig på dom när dom har kärnvapen, USA och otaliga människor som kontinuerligt kommer med bortförklaringar åt dem!

Om det är så att "Deras gränser är på alla håll belamrade med folk som vill skada dom så mycket som möjligt" är det inte lite dumt att medvetet och avsiktligt förarga en allierad? Man kan inte skjuta (eller fosforbomba) mot allt som rör sig och sen undra varför man inte har några vänner kvar.
Det känns ibland som att Israel vill ha rollen som det ensamma och utsatta landet. Alla är emot dom och ingen lyssnar på dom... Den martyrrollen vinner man många sympatiröster på...fråga bara Jimmie Åkesson...

Martin 24 september 2010 19:57  

Bernt, jag håller med om att Israelfrågan får mycket större uppmärksamhet än många andra stater som också kränker mänskliga rättigheter, men det finns många förklaringar till det, bland annat konfliktens synbarligen religiösa dimension samt USAs stöd. Det ändrar dock inget med avseende på Israels kränkningar av mänskliga rättigheter. Anonym, du har helt enkelt fel om att tillskaget földe internationella lagar, det hävdar endast Israel och dom av deras allierade som alltid backar upp dem. Peter, visst har Israels reflexmässiga beteendemönster med grannarna att göra, och antagligen också med historien, men det gör det inte mer konstruktivt. Och det kanske är bra att turkisk militär inte kan använda israeliska vapen mot kurder, men helst så borde det ske genom den pågående reformeringen av Turkiets syn på den kurdiska minoriteten (som drivs av ett islamiskt parti, AKP...). Sara, tack för kommentaren, jag håller med dig som vanligt :-).

amanda,  2 oktober 2010 04:41  

Sara mycket bra skrivet tycker jag!

Jag tycker att det är lustigt hur media 'hjärntvättar' sina läsare, eller iaf försöker.. Under hela Gazakriget och detta med ship to gaza har israeliterna kallats för israeliter (inte judar). Men när israeliter gör någonting bra som en demonstration eller liknande så kallas dem för judar. Tvärtom med palestinarna och resten av muslimerna. När en palestinie skickar en bomb elelr gör någonting dåligt så kallas han för 'extremist' eller 'muslimsk extremist'. Men när en palestinie gör något bra så kallas han för palestinie.. -.-

Läste en artikel där det stod att "judar och palestinier" demonstrerar emot att palestinska familjer vräks så att bosättare kan flytta in. Kommer inte ihåg vilken tidning dock..

Martin 2 oktober 2010 20:06  

Amanda, jag förstår inte vad du menar. Vill du skuldbelägga alla judar för staten Israels övergrepp? Det verkar både dumt och kontraproduktivt. Det är väl jättebra att det finns judar (många dessutom) som inte delar staten Israels syn på ockupationen och på palestinierna? Och det är väl bra att de palestinier som spränger självmordsbomber bland civila kallas för extremister? Och om judar och palestinier, båda är benämningar på etniska grupper, protesterar tillsammans så är väl det utmärkt? Vad vill du att de skall kallas? Israeler och palestinier? Det finns israeliska araber, så den benämningen skulle inte lika tydligt markera att det var frågan om judar som gjorde gemensam sak med palestinierna. Jag förstår verkligen inte vad du vill säga, men du får gärna förklara dig!

Skicka en kommentar