Bomb i Stockholm - tankar om terrordådet

söndag 12 december 2010

En man verkar ha sprängt en bomb som han bar runt midjan mitt i centrala Stockholm under julhandeln. Mannen är död, men han har lämnat ett antal frågor efter sig. Finns det ett samband med den bil som exploderade några hundra meter längre norrut. Var det frågan om ett självmordsttentat? Med islamistiska motiv? Ett meddelande som skickades till TT, och enligt uppgift även till Säpo, skall göra gällande att dådet är islamistiskt motiverat och beror på Sveriges stöd för Lars Wilks och Sveriges deltagande i insatsen i Afghanistan.

Händelsen väcker tankar och känslor. Förvåning och sorg över att islamistisk terror nu också verkar ha nått till Sverige. Lättnad över att det trots allt gick så bra, att enbart gärningsmannen omkom. Utan att gå in på några detaljer så kan man ändå säga att attentatet kunde ha ställt till mycket större skada, och att ett antal oskyldiga mycket väl kunde ha fått sätta livet till. Och den vetskapen väcker ilska och vrede, att någon eller några troligtvis försökt ta livet av oskyldiga män, kvinnor och barn på grund av en förvriden och hatisk ideologi.

Jag måste erkänna att jag alltid har varit ganska skeptisk när Säpo eller olika "säkerhetsexperter" har talat om risken för ett islamistiskt terrordåd i Sverige. Det verkar som om jag hade fel, och det gör mig bedrövad. Det visar också på behovet av polisiära insatser för att förebygga och bekämpa den här sortens brottslighet. Och det arbete kräver både resurser, verktyg och förståelse ifrån allmänheten. Säpo konstaterade för övrigt nyligen att de inte ser någon anledning att höja den svenska terrorberedskapen med anledning av bombdådet.

Dådet kommer dessutom säkerligen att blåsa ännu mer liv i den redan pågående samhällsdebatten om islam och dess plats i Sverige. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kallade redan under valrörelsen islam för "Det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget", och lär få vatten på sin kvarn. Därför är det av största vikt att några egentligen självklara sanningar fastställs: Även om dådet var islamistiskt motiverat så innebär inte det att de människor som inte har deltagit i planeringen eller sanktionerat den våldsbejakande fundamentalistiska ideologin bakom har något som helst ansvar för detta, även om de råkar vara muslimer eller ha sitt ursprung i muslimskt dominerade länder! Att peka ut islam som ett hot bara för att det finns idioter som använder sig av islam som inspiration för vidriga och brottsliga handlingar är lika dumt som att peka ut kristendomen i sin helhet och alla kristna som skyldiga till allt vansinne som utförs i den religionens namn, till exempel förföljelse av homosexuella i mängder av länder, bland annat i östafrika.

All form av fundamentalism är potentiellt farlig, och detta gäller speciellt religiös fundamentalism. Politisk och våldsbejakande islam är ett stort, globalt problem. Nu när även Sverige verkar ha råkat ut för ett attentat är det dock värt att lägga på minnet att en överväldigande majoritet av de människor som drabbas av fundamentalistisk islam bor i den muslimska världen, i länder som Somalia, Afghanistan och Pakistan. Och de förtjänar hjälp och stöd ifrån omvärlden. De är de som har mest att vinna på att islamismen bekämpas effektivt.

Vad kan man då göra? Visst behövs det nationella och internationella polisiära åtgärder för att spåra upp och stoppa terroristerna (och det kan också behövas militära åtgärder för att bekämpa grupper och befria människor ifrån förtryck). Men minst lika viktigt är att strypa rekryteringsbasen för terrororganisationerna. Hur man gör det kan man skriva mycket om. Till viss del handlar det om internationella frågor som hur västvärlden hanterar Israels illegala ockupationspolitik eller krigsförbrytelser av NATO-soldater i muslimska länder som Irak eller Afghanistan, med mera. Men det handlar även om hur varje enskilt land, som Sverige, kan kombinera utbildning och upplysning med tolerans för minoriteter och olikheter på ett sätt som värnar om allas lika rättigheter. Floskler? Ja, kanske, men inte desto mindre viktiga!

7 kommentarer:

Alex,  12 december 2010 02:37  

Jag tolkar inte alls brevet som att det skulle handla om islamisk fundamentalism. Brevet indikerar snarare att det rör sig om en gravt psykiskt störd person.

Tycker det här ska diskuteras på samma sätt som andra psykosmord och inte som en politisk fråga.

Anonym,  12 december 2010 04:09  

Alex, om inte våra landsförrädande politiker och de som röstat fram den med sin missriktade välvilja så hade inte denna individ blivit insläppt i landet och då hade detta heller inte hänt! Precis som med alla andra brott som invandrade individer begår, det finns ju inte en viss budget med brott som skall begås.

Minou,  12 december 2010 12:30  

Jag tycker det är så otroligt tråkigt att alla muslimer återigen får skuld i att en ensam, antagligen störd man, bestämmer sig för att göra nåt "i Guds namn".
När en kristen störd man säger att Gud bad honom göra det ena eller det andra är det ingen som beskyller alla kristna för detta eller kräver fördömningar från svenska kyrkan, men så fort han är muslimsk gäller andra regler. Tänk på att majoriteten muslimer som bor i Sverige inte begår brott, utan lever och arbetar i samhället.

Anonyms direkta kommentar att detta inte skulle hänt om inte invandrare kommit till Sverige är ytterst tråkig och okunnig. "Invandrare" har kommit till Sverige sen inlandsisarna smälte och fortsatt därefter. När skulle gränserna stängts enligt dig? För 1000 år sen? 100 år sen? 10 år sen? Tro mig, det skulle inte finnas mycket av vårt Sverige om det vore så.

Det är tråkigt att vi inte alla gemensamt kan gå ihop och fördöma detta brott av en galning mot oskyldiga människor, utan att blanda in religion och etniska tillhörigheter. Men det är väl önsketankar...

Martin 12 december 2010 16:12  

Alex, det faktum att gärningsmannen säkerligen är störd hindrar inte att det kan finnas kopplingar till islamistiska terrorgrupper. På samma sätt kan man se alla de människor som begår vidriga handlingar i olika religioners namn som störda, men sammanhanget som de agerar i är ändå relevant. Hur som helst har han uppenbarligen inspirerats av en ideologi och retorik ifrån våldsbejakande islamism.

Anonym, din kommentar förtjänar egentligen inget svar eftersom du bara ägnar dig åt flagrant rasistiska konspirationsteorier, och dessutom har Minou redan svarat på ett bra sätt.

Minou, jag håller med dig om att det är väldigt viktigt att inte skuldbelägga alla muslimer för den här galningens dåd, och att man använder olika måttstockar för kristna och muslimer. Däremot anser jag att det sammanhang i vilket han har kommit fram till att han vill begå det här dådet är intressant, och det sammanhanget är en fundamentalistisk, våldsbejakande variant av islam. Sen har hans extremistiska tro i princip inget som helst att göra med en vanlig muslims tro, lika lite som en vanlig halvsekulariserad svensk kristen skall behöva stå till svars för alla illgärningar som begås och har begåtts i kristendomens namn.

LL,  12 december 2010 22:37  

Först kanske man skall säga att vi inte vet vad som ligger bakom men trots statsministerns varningar tänkte jag spekulera och gissa lite.

Jag tycker det är märkligt att terroristexperter uttalar sig om att gärningsmannen nog inte var ensam eftersom laddningen var så avancerad.(???) Den fungerade ju inte och rörbomber är inte direkt HiTech.

Det borde vara uppenbart även för en icke tekniskt skolad amatör att en konstruktion måste testas innan den används i skarpt läge. Speciellt när ändamålet bedöms som viktigt nog för att offra sitt eget liv och man bara får ett försök. Sverige har gott om ödemark att testa i.

Några olika möjligheter:
1. Gärningsmannen mår mycket dåligt och tänker inte klart eller orkar inte testa sin konstruktion. Primära syftet var i så fall troligen självmord, ville på något sätt synas.
2. Gärningsmannen är övertygad om att Gud kommer att se till att allting fungerar.
3. Allting gick som planerat, syftet var att skrämmas.
4. "Gärningsmannen" är utpressad och bomben fjärrstyrd eller liknande. "Gärningsmannen" försöker minimera skadorna.
5. Någon har lurat gärningsmannen att använda en icke fullt fungerande konstruktion.
6. Vi hade en väldig tur, konstruktionen var testad och fungerade för det mesta.

Jag tycker alternativ 1 verkar troligast.
Det är möjligt att det var organiserat i den meningen att han kan ha kommunicerat med personer med liknande tankar. Det verkar dock väldigt långsökt att någon form av seriöst terrornätverk ligger bakom.

Även om jag är medlem i Centern så är jag starkt kritisk till att Maud Olofsson uttalar sig om att detta visar på hur viktig FRA:s spaning i kabel är. Om hon inte har tillgång till mer fakta som motiverar den åsikten så låter det väldigt mycket som hon kopierar retoriken från USA efter 11/9 2001. Att använda alla tänkbara incidenter för att motivera mer övervakning och hårdare tag.
Det är svårt att se hur FRA skulle kunna hjälpa till att förhindra denna typ av dåd. Websurfande för att hitta bombrecept m.m är lätt att dölja med t.ex. Tor. Dessutom är det säkert många som läser om sådant av ren nyfikenhet eller för att förstå terrorattacker.

Det som skulle kunna tyda på att FRA eller annan underrättelsetjänst faktiskt skulle ha något att bidra med är uppgifterna från TT att någon inom försvaret skulle ha varnat en bekant för en allvarlig händelse på Drottninggatan några timmar före dådet. Uppgifterna är dock väldigt vaga och innan jag fått mer fakta är jag väldigt skeptisk. Det kan vara ett vagt uttalande om något helt annat som omtolkats precis som många spådomar.

Det är viktigt att inte överdriva utan att se proportionerna.
I Expressen säger Bo Janzon på FOI att det kunde blivit hundratals döda. Om vi antar att det i värsta fall hade kunnat bli 200 döda så motsvarar det bara så många som dör av andra orsaker i Sverige under 12 timmar i genomsnitt.

Anonym,  12 december 2010 23:02  

Psykiskt störd, religiös, skillnaden är hårfin. Man behöver kanske inte per definition vara psykiskt störd för att vara religiös men man måste i alla fall leva i stark förnekelse av verkligheten. En sak som är skrämmande med religion är att det (oavsett religion) har förmågan att få folk att rättfärdiga saker som en icketroende skulle ha svårt att rättfärdiga. Religionen tar ofta på sig rollen som bevarare av moral men det är faktiskt betydligt lättare att agera omoraliskt om man är religiös(gäller även för andra livsåskådningar med totalitära inslag typ nazism, kommunism som i princip är religioner). Jag utmanar vem som helst att försöka komma på en moralisk handling som kan utföras av en troende på grund av dennes religion som en icketroende inte skulle kunna utföra. Det finns inga.. Försök nu istället att tänka på en ond/omoralisk handling som kan utföras av en religiös person, just på grund av dennes religion.. och du har redan kommit på en... och nu kom du på en till. Världen - Vakna och lev i verkligheten istället för att ägna tid åt att prata med en låtsaskompis till kosmisk teddybjörn.

Anonym,  12 december 2010 23:32  

Läser man killens facebook-sida så har han drivits av en rättvise-jakt och hämnd på saker som "väst" och även Ryssland gjort mot de muslimska länderna.

Att han blivit radikaliserad under en sk "studie-resa" är också ganska enkelt att räkna ut.

Nu sitter även vi i Sverige med samma problem som Engelsmän och andra. Vi har killar och tjejer i landet, uppväxta i landet. Gått på högstadieskolor i landet. Som väljer av någon anledning att begå terrorhandlingar mot sitt "hemland"....Varför?

Kanske FRA-lagen kan få spela lite större roll nu. Onekligen hade de kännedom tidigare än när hotet kom.

Skicka en kommentar