Gift i maten
tisdag 4 januari 2011
Även om det konstaterats röra sig om små mängder, så är det ändå lite obehagligt att giftet dioxin har påträffats i tysk mat. Kan det hända i Tyskland, så kan det troligtvis göra det i Sverige också. Det verkar som om dioxinet har kommit ifrån djurfoder, och just djurfoder verkar ofta vara en källa till problem (t.ex. var det djurfoder, då kadaver, som gav upphov till "galna kosjukan"). Antagligen kommer liknande problem att dyka upp med jämna mellanrum, speciellt så länge låga matpriserna och dålig kontroll/undermålig lagstiftning gör det lockande för bönder att mata sina djur med allsköns skräp. Visst kan man förstå att jordbruket måste effektiviseras och vara lönsamt, men man måste också se till att det hålls så naturligt och etiskt i alla led som möjligt. Delvis för djurens skull, naturligtvis, men också för att maten då blir hälsosammare och bättre.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar