Utred hoten mot Linnea

fredag 26 mars 2010

DN rapporterar att det förekommer hets och hot mot rektorn och prästen i Linneafallet. De har då pratat med en expert på Rikskrims IT-brottssektion, Anders Ahlqvist, som rekommenderar dem att anmäla, då de som skriver sådant riskerar att fällas för olaga hot, förutsatt att någon anmäler.

För det första så krävs det ingen anmälan för att utreda brottet olaga hot, då det ligger under allmänt åtal. Naturligtvis krävs det att det kommer till polisens kännedom att brott har begåtts, men gör det det (t.ex. genom Uppdrag Granskning program) så har polisen strikt sett anmälningsplikt och förundersökningsplikt.

Min personliga åsikt är att någon inom polisen borde inleda förundersökingar om både olaga hot och förtal emot de skriventer som har skrivit de värsta texterna om Linnea. Polisens anmälnings- och förundersökningsplikt är ju just till för att beivra brott där målsägaren kanske är för svag eller utsatt för att själv kunna eller vilja anmäla. Och det känns ytterst relevant att beivra den sortens grova hatkampanjer som bedrevs mot Linnea. Det borde vara viktigare än att spekulera i huruvida nya hetskampanjer mot rektorn eller prästen är brottsliga, främst då hennes situation har varit så enormt mycket mer utsatt (även om det ena självklart inte behöver utesluta det andra).

3 kommentarer:

Niclas Kuoppa,  27 mars 2010 kl. 12:19  

Lars Lindström skriver det bra
http://www.expressen.se/kronikorer/larslindstrom/1.1932869/lars-lindstrom-nu-vralar-den-andra-lynchmobben

Anonym,  28 mars 2010 kl. 03:26  

Det finns ett faktafel i ditt inlägg. Flera av hoten blev polisanmälda av skolan men åklagaren gjorde inget. Det kan vara nåt för dig som polis att ta tag i.

Martin 28 mars 2010 kl. 16:44  

Tack Niclas, det var en utmärkt artikel.

Synd att inte de polisanmälningar som gjordes ledde någonstans. Jag har ingen koll på dem, så jag kan inte kommentera varför det blev så, och jag har självklart ingen jurisdiktion att ompröva de beslut om nedläggning som den behörige förundersökningsledaren har gjort. Så om bästa möjligheten att få de besluten prövade är nog, liksom för de flesta rättsfall där polis/åklagare anser sig vara färdiga, en medial och journalistisk granskning.

Skicka en kommentar