Sverigedemokraternas valupptakt

söndag 28 mars 2010

Igår ingick jag i en mindre grupp poliser som kommenderats till att bevaka Sverigedemokraternas valupptakt på Frösundavik i Solna. Det var en extremt lugn kommendering, och det närmaste ordningsstörningar vi kom var då en lapplisa påpekade för en av delegaterna att hans bil var felparkerad... Jag hoppades lite på möjligheten att diskutera politik med de vänliga mötesdeltagarna som med jämna mellanrum kom ut och frågade oss om säkerhetsläget (och fick svaret att det inte fanns några indikationer på oroligheter), men insåg olämpliga i att själv starta en politisk diskussion då jag stod i uniform, och eftersom ingen av dem bjöd upp till meningsutbyte så fick det bero... Så kontakten SDs mötesdeltagare stannade vid småprat och artiga erbjudanden om fika.

Frågan om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen har varit mycket het under en längre tid, och lär bli flitigt diskuterad inför valet. De etablerade partierna skriver specifika strategier för hur SD skall bemötas för att osynliggöra dem så mycket som möjligt med de det uppenbara målet att de inte skall få de där fyra procenten. Det startas ett antal Facebookgrupper som specifikt vill hålla SD borta. Jag själv, som egentligen anser att det borde vara en mänsklig rättighet att få bosätta sig var man vill, och vill ha ett så öppet och generöst flyktingmottagande som möjligt, sympatiserar naturligtvis med de här ansträngningarna, men jag kan också känna att man är så fokuserad på att attackera symptomet att man glömmer problemet...

Först och främst så måste man inse att vare sig SD kommer in i riksdagen eller ej, så behöver frågor kring migration och integration diskuteras. Även om Sverige ligger betydligt bättre till än grannländerna Norge och Danmark, så finns det mycket främlingsfientlighet och smygrasism ute i stugorna. I många fall handlar det bara om ren inskränkthet, men i vissa fall finns det kopplingar emellan främlingsfientligheten och de problem som kan härledas till en på många sätt misslyckad integrationspolitik. Dessutom tenderar debatten om de här frågorna att polariseras på ett sådant sätt att den inte blir konstruktiv.

Vad gäller att "ställa krav på invandrare" så måste det vara tillåtet, och jag tycker absolut att man skall göra det. Det skall dock vara samma krav som ställs på alla andra. Man skall följa lagar och respektera mänskliga rättigheter, även gentemot familjemedlemmar. Man skall bidra till sin försörjning och samhället genom att arbeta i den mån man har möjlighet (med tanke på t.ex. fysisk och psykisk ohälsa). Det skall inte finnas några krav på att "anpassa sig till den svenska kulturen", lika lite som vi ställer krav på etniska svenskar att de måste vara på ett visst sätt, men samtidigt får aldrig religion eller kultur vara en ursäkt för att kränka andras mänskliga rättigheter. Med sådana enkla förhållningssätt borde man komma en bit på vägen för att rensa upp i diskussionen. Jag har skrivit lite mer om ämnet i en artikel på Newsmill.

Det mest centrala i invandringsfrågan är dock hur vi kan göra oss av med rasismen och främlingsfientligheten, som dessutom är en stor bidragande faktor till många av de problem som vi har med integrationen idag. Och det farligast är inte de fåtalet ideologiskt rena dårar på den extrema högerkanten som då och då begår våldsbrott, eller ens de kanske fyra procents främlingsfientliga smygrasister som kan tänka sig att rösta på SD, utan de inslag av främlingsfientlighet som finns hos oss alla. Invandrare begår mer brott, för att det sociala utanförskapet är betydligt större i den gruppen. Men det sociala utanförskapet beror till stor del på att många inte får jobb, trots många gånger avancerade utbildningar och lång arbetslivserfarenhet. Och det beror på att alla de svenskar som anställer tenderar att nedvärdera alla sökanden som bryter då de pratar svenska (förutsatt att brytningen inte är på t.ex. amerikansk engelska) och har namn ifrån Mellanöstern eller Afrika.

Tankesmedjan FORES med Martin Ådahl i spetsen har precis publicerat en debattartikel om främlingsfientligheten, och hur den bäst bekämpas lokalt. Jag tror att just den aspekten, att människor runt om i landet både genom organisationer eller som individer tar debatten är en viktig del av lösningen till att minska främlingsfientlighet, liksom det faktiskt är en lösning på alla problem med gruppmentalitet (t.ex. fallet med utfrysningen av våldtäktsoffret i Bjästa). För de som hyser åsikterna som vi inte gillar kanske bara behöver få dom prövade i en vänskaplig diskussion för att börja ifrågasätta och tänka om, till skilland emot att bli attackerade och bespottade utifrån vilket kan leda till slutna led och mer fundamentalism. Så diskutera gärna med er lokale sverigedemokrat, ni kanske både kan få honom på andra tankar och få er en trevlig pratstund...

7 kommentarer:

Classe,  28 mars 2010 17:13  

Om du tar och byter ut främlingsfientlig mot
invandrigskritisk, för det är det det är frågan om, så blir det bättre. Allt annat är ett påhitt som du borde förstå.Polis och allt !

Joakim Larsson 28 mars 2010 18:59  

Jag instämmer i att det nog hade varit olämpligt att diskutera politik medan du var i uniform, men du får givetvis ha vilka åsikter du vill.

Jag är ju själv lokal sverigedemokrat och var dessutom med på valkonferensen. Min uppfattning är att de lokala diskussioner du förespråkar är högst välkomna. Vi brukar i allmänhet tjäna på dem, enligt min mening.

Martin 29 mars 2010 00:37  

Jag tackar för den trevliga tonen, och konstaterar att vi håller med varandra om att möten och respektfulla diskussioner skulle vara bra för alla :-). Och det lilla jag har sett av Sverigedemokrater ger mig intrycket att det inte skulle vara något problem att föra ett sansat och civiliserat samtal med de allra flesta (även om ni har en del åsikter som jag kan störa mig ganska mycket på...).

Roger Svensson 29 mars 2010 05:16  

Eftersom du verkar utgå från att alla som förespråkar en restriktivare invandringspolitik eller är tar avstånd från mångkulturalismen gör det för att de är ”smygrasister” eller ”främlingsfientliga” så kan du ju knappast förvänta dig en konstruktiv diskussion. Det är ungefär lika dumt som en kommunist som efterlyser en ”konstruktiv diskussion” med meningsmotståndare men samtidigt ser alla som inte är kommunister som ”inskränkta reaktionärer” och ”arbetarfientliga” som måste fås att ”tänka om” …

Bunny 29 mars 2010 08:54  

http://katidis.wordpress.com/2010/03/17/svennehora/

Mvh

Erik 29 mars 2010 12:13  

Det finns saker som jag tycker du inte har förstått med massinvandringen, du säger att alla människor ska behålla sin kultur osv. I kultur ingår värderingar, i vissa kulturer ingår värderingar som jag ABSOLUT INTE accepterar i Sverige. Dessa kulturerna och värderingarna kommer genom den kolonisering som idag de facto sker så småningom ta över landet. Detta är rena och klara demografiska fakta!
Din inställning är mycket mycket naiv. Du som är polis borde ha insyn i problemen i samhället och veta bättre var problemen kommer ifrån. VILKA invandrargrupper kommer problemen ifrån? Vilka kulturer representerar dessa grupperna? Men du får säkert en guldstjärna för dina PK åsikter så det blir nog bra med det.

SaraZ,  31 mars 2010 23:50  

Erik, vad menar du med att vissa kulturer och värderinga kommer att "ta över landet"? Hur kan det hända? Hur kan värderingar ta över ett land?
Om du ser till fakta och räknar till "rena etniska grupperingar" och räknar bort finlandssvenskar (för jag antar att det inte är deras värderingar du fruktar), så är resterande etniska grupper inte ens 13% av befolkningen. Och av dessa är en stor del samer, thailändare, jugoslaver, turkar osv. Att dessa människor har någon plan att ta över Sverige på något sätt tvivlar jag starkt på, men för säkerhets skull kanske du ska sluta stödja allt icke-svenskt; alltså ingen mer musik (utom möjligtvis svensk folkmusik), kebab, hamburgare, potatis (ja det mesta i matväg), kläder, telefon, TV, DVD, dator, filmer (utom kanske Jönssonligan, men det blir svårt att titta på utan TV/dator), konst, böcker, utbildning, flervåningshus och mycket mycket mer.
Då är du i alla fall säker på att du inte är med och stöder den eventuellt kommande koloniseringen av Sverige. Lycka till!

Skicka en kommentar