Israel öppnar upp Gaza för kläder

tisdag 30 mars 2010

Den israeliska blockaden mot Gaza har sedan länge förvandlat området till ett stort utomhusfängelse. Det är svårt att se det säkerhetsmässiga behovet av att stoppa t.ex. blyertspennor och böcker, och det har varit omöjligt att återuppbygga Gaza efter de israeliska bombattackerna när byggnadsmaterial inte släpps in. Nu har i alla fall Israel bestämt sig att släppa igenom en leverans av kläder och skor för första gången på tre år. Det är naturligtvis bra, men det visar också på det absurda i blockaden som kollektivt bestraffar hela befolkningen och som i praktiken stärker Hamas. Ibland kan man fråga sig om inte det är syftet med de kontinuerliga israeliska kränkningarna av palestinernas rättigheter, att skapa en radikaliserad fiende som gör att de inte behöver bekymra sig om smärtsamma fredssamtal som det just nu finns väldigt lite intresse för i Israel... Hur som helst så hoppas jag att Obama kommer att visa mer styrka den här gången, och inte lägga sig platt som han gjorde sist, det verkar vara den enda möjligheten till en fredlig väg framåt.

2 kommentarer:

Dannie,  30 mars 2010 07:46  

Suck, nog inte lätt att vara "anti-israel", så många lögner man måste försöka sprida, som enkelt går att punktera....

Vad har Gaza fått från Israel de senaste veckorna?

Martin T 30 mars 2010 13:18  

Du verkar vara väldigt insatt i att veta vad just israelrna tycker överlag måste jag säga. Att det inte finns intresse för fred kan jag säga som bor här, beror på att det inte finns någon seriös förhandlingspartner på den palestinska sidan.
Det spelar ingen roll alls vad Obama eller vilken annan ledare som helst kommer säga till oss. Vi gör som vi själva vill och kommer alltid att göra så. Att skrika med EU och hota dra in fördelaktiga handelsavtal, skrika sig hes med rop om bojkott och annat gör ingenting mot oss som bor här. Israel har fler företag på Nasdaq börsen än vad Europa har tillsammans. Om du tittar i din dator och om du upptäcker att du har en Intel processor så stödjer du aktivt Israel iom detta köp. Dessa CPUs tillverkas och utvecklas här. Världen behöver Israel mer än vad Israel behöver världen. Därmed sagt så dikterar vi villkoren i en framtida lösning. Väljer dessutom palestinerna Hamas, då får man stå sitt kast när man inser att man valt en terroriströrelse som med rätta isoleras av omvärlden. Läs Hamas stadgar så inser du varför Hamas isoleras. Cyniskt? Kanske. Realpolitik? Absolut.

Skicka en kommentar