Tortyr av hembiträde i Saudiarabien

fredag 27 augusti 2010

En kvinna som återvände till Sri Lanka efter att ha arbetat i fem månader som hembiträde i Saudiarabien klagade över smärtor. Då hon kom till läkare uppdagades att hon av sina arbetsgivare fått 24 spikar inhamrade i kroppen, bland annat i händer, ben och pannan, detta då hon klagat över den stora arbetsbördan. De kräk som utsatt henne för den här tortyren borde vara lätta att identifiera då de torde tillhöra en rik saudisk överklass eller övre medelklass. Det är bara att hoppas att det hela leder till att de grips, åtalas och straffas för sina fruktansvärda brott, och att de tvingas betala ett saftigt skadestånd till kvinnan, gärna allt de har och äger. Men tyvärr känns det inte särskilt sannolikt, Saudiarabien är väl inte direkt kända för att respektera de mänskliga rättiheterna och även om de kanske hade brytt sig om att en amerikan hade utsatts för brott (förbindelserna med USA är ju viktiga) så lär de knappast bekymra sig om en fattig kvinna ifrån Sri Lanka... Det krävs starkare överstatliga regeringar för att skydda de ofta mycket utsatta migrantarbetarna ifrån övergrepp och förtryck. Det finns en FN-konvention som avser att göra just det, stärka migrantarbetares rättigheter (International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of their Families, CMW), men den har inte Saudiarabien signerat eller ratificerat, och det har inte Sverige eller något annat EU-land gjort heller, vilket jag gärna skulle se en ändring på!

3 kommentarer:

Anonym,  27 augusti 2010 04:35  

sa gar det nar man haller miljarder och ater miljarder over en efterbliven stenalderskultur. det ar for mig obegripligt att vast gick med pa att betala araberna for att deras talt rakade sta ovanpa varldens storsta oljefyndigheter. vi borde kort ivag dem och satt dem i reservat som vi historiskt gjort nar vi hittat naturresurser i eftersatta omraden. omoraliskt eller inte, om vi hade gjort det hade varlden hade varit en battre plats idag, for alla. jag skamtar inte, jag verkligen menar det. / olle

Martin 27 augusti 2010 17:36  

Om det faktum att vissa individer gör sig skyldiga till avskyvärdheter kvalificerar en hel folkgrupp till att bli satta i reservat så hade det inte funnits några fria folk kvar i Europa överhuvudtaget, med tanke på vår blodiga historia av vidrig kolonialism och rasism, och med tanke på hur mycket våld, grymhet, och inte minst utsugande av andra delar av världen som fortfarande förekommer.

LordOfL0l,  2 januari 2011 06:06  

Jag håller med anonym, vi har faktiskt erfarenhet med makt och har vuxit ifrån många av våra barnsjukdomar, vi är mer sekulariserade, och har dessutom en stor hop hippies och aktivistmuppar som fungerar aktivt som vårat samvete. Vi skulle DEFINITIVT styra rättvisare och bättre än de där galningarna. Detta är ett extremt fall men titta på landet i övrigt! Ta medelnivån av idioti där så skulle svaret fortfarande bli detsamma. Dom är helt enkelt inte mogna att fatta egna beslut!

Skicka en kommentar