Tragediernas Haiti

tisdag 16 november 2010

Inte nog med att Haiti har drabbats av ännu en katastrof, en koleraepidemi, det faktum att det visar sig vara FN-soldater (ifrån Nepal) som fört dit smittan gör tragedin ännu värre. Det trasiga Haiti är beroende av FNs hjälp för sin överlevnad. FN hjälper till med allt ifrån säkerhet till hälsa och matdistribution. Att det skapas ett agg gentemot FN på grund av tragedin med koleraepidemin gör sannolikt samtliga FN-anställdas livsnödvändiga jobb svårare, det har redan förekommit upplopp med dödsfall, vilket i slutändan drabbar haitierna själva värst. Stackars Haiti verkar sannerligen vara otursförföljt.

2 kommentarer:

Leffe,  17 november 2010 10:18  

Man kan ju konstatera att det inte är första gången som FN blir en del av problemet snarare än lösningen. Något som sällan rapporteras är svansen av prostituerade och kriminella som livnär sig på att tillgodose de FN-anställdas "behov" i insatsområdet samt de konsekvenser pengaflödet kring insatserna får på den lokala ekonomin. Riktigt illa är det - men tyvärr finns inga alternativ. Tyvärr är det, bl.a. i Sverige, kontroversiellt att kritisera FN och organisationens brister.

Det är förvånande givet att det är en genomkorrupt organisation. Och som vanligt drabbar bristerna främst världens fattigaste.

Martin 19 november 2010 16:46  

Jag håller med dig, Leffe, om att FN är långt ifrån så perfekt som det ofta framställs som i svensk debatt. Ett exempel är att den fredsprisbelönade Kofi Annan trots allt var ansvarig för de FN-styrkor som fick order att evakuera utlänningarna (de vita) och lämna 100 000-tals oskyldiga att bli slaktade med machetes i Rwanda... Men, som du själv påpekar, ofta finns det inga alternativ. Haiti behöver verkligen FNs fjälp, och det blir knappast bättre av att FN-soldater angrips av uppretade folkmassor...

Skicka en kommentar