Danmark på krigsstigen

tisdag 21 juni 2011

"Alla kriminella skall ut ur Danmark!" enligt DNs krigsrubrik, som skulle ha gjort vilken kvällstidningsredaktör som helst stolt. Nu handlade det naturligtvis inte om alla kriminella, utan "kriminella utlänningar". Och med "kriminella" menar man tydligen människor som frihetsberövats för brott. Den danske integrationsministerns lagförslag, som naturligtvis har pressats igenom av regeringens partner Danskt Folkeparti, är ännu ett exempel på hur den främlingsfientliga populismen trängts sig hela vägen in i Danmarks regering (vilket nyligen också visat sig i konflikten med Tyskland om hårdare gränskontroller). Det är dock mycket som verkar oklart med hur lagen skall tillämpas. DN skriver att ett frihetsberövande automatiskt kommer att leda till utvisning för en utlänning. Innebär det att personen i fråga inte har rätt till en domstolsprövning av misstankarna mot honom först? I så fall så strider det mot ett antal konventioner om mänskliga rättigheter, bland annat Europakonventionen som gäller som lag i EU. Och gäller det även oberoende av om personen har permanent uppehållstillstånd, hur länge personen har bott i Danmark, familjeförhållanden, med mera? Antagligen bryter man då mot ett antal fler lagar och konventioner. Det hela är för mig ett uttryck för ren populistisk, främlingsfientlig plakatpolitik. Visst skall det gå att utvisa "kriminella utlänningar", det kan man även göra i Sverige. Men det skall ske genom en laga kraftvunnen dom i domstol, där man som straff för grövre brott förutom fängelse även kan dömas till utvisning. Och när domstolen avgör om skäl finns för att också döma en brottsling till utvisning, så tar den naturligtvis hänsyn till helheten, d.v.s. både brottets allvarlighetsgrad och den tilltalades situation. Men självklart skall inte en så ingripande och kränkande åtgärd som en utvisning grundas på ett frihetsberövande, vilket ju görs baserat på en omedelbar och individuell bedömning av en isolerad situation, utan möjlighet till helhetsbilder eller överklaganden. Det måste väl även Danmarks regering förstå?

8 kommentarer:

Anonym,  21 juni 2011 15:44  

Sen svenska svängdörren

Nedan är värt att ta i beaktan innan man leker ordningsman i klassen och ser ner på våra nordiska grannländer på traditionellt svenskt maner. Nedan länk kan ses som tillspetsat och på intet sätt generellt gällande för "nysvenskar", men ger ändå en bra bild av varför folk ifrågasätter den "Svenska svängdörren"

http://parnassen.wordpress.com/2011/06/21/henok-vill-knulla-fritt-fram-i-sverige-i-danmark-aker-kriminella-ut-heja/

peter w 21 juni 2011 17:46  

Inte konstigt danskarna ar varldens lyckligaste o gladaste folk - de slanger ju ut skrapet.
De idiotiska blaogda svenskarna kan ju ta emot dem.
Snack om manskliga rattigheter ar idag ett skallsord inom domstolar i EU eftersom kriminella gommer sig bakom detta.
Har man begatt brott sa har man forverkat sina rattigheter, man maste namligen inte bega brott - ar frivilligt till storsta delen.
Har man samtidigt blivit emottagen av ett land och pa varsta satt fornedrar landet o dess medborgare skall man UT.

det ar ocksa konstigt att det alltid snackas om kriminellas rattigheter - var ar talet om brottsoffrens rattigheter. Inte ett ord om dessa av er rattskaffens svenskar.

Sjuk samhallsbild ar vad bananrepubliken sverige har.
Sta pa er danskar - helt ratt att slanga ut sloddret.

Anonym,  21 juni 2011 23:18  

"DN skriver att ett frihetsberövande automatiskt kommer att leda till utvisning för en utlänning. Innebär det att personen i fråga inte har rätt till en domstolsprövning av misstankarna mot honom först?"

Du skall inte tro på allt DN skriver. Om man läser på information.dk så står det följande:

"Fremover skal alle kriminelle udlændinge udvises af Danmark, lige meget hvor kort en frihedsberøvelse de er blevet idømt."

Det handlar alltså om de som dömts till frihetsberövande, vilket sannolikt inkluderar fängelse, fotboja, etc. Att man skulle utvisas utan rättegång verkar alltså inte vara sant.

Jag tolkar det också som att det är brott som leder till frihetsberövande som också kommer att leda till utvisning för icke-medborgare. Med andra ord så tolkar jag det som att brott som bestraffas med böter inte omfattas av lagen, och därmed faller alla tramsargument om att småbrott skulle leda till utvisning.

Martin 23 juni 2011 17:28  

De första två kommentarerna tillför inte särskilt mycket, så jag avstår ifrån att kommentera dem. Vad gäller den tredje kommentaren, så tackar jag för den kompletterande informationen. Det verkar alltså som att det rör sig om dem som döms till frihetsberövande påföljder. Det är betydligt mer logiskt. Samtidigt är det fortfarande en låg ribba för en så pass ingripande åtgärd som en utvisning. Speciellt om man inte tar hänsyn till t.ex. familjesituationen för den aktuella personen.

Johanna,  27 juni 2011 16:11  

Tar man ingen hänsyn till brottet, sociala omständigheter såsom familj etc? Är detta ens lagligt?

Vill bara sätta det hela i perspektiv för er som verkar hoppas på att detsamma införs i Sverige; En vän till min familj har en 18-årig son. Han är världens snällaste och lugnaste kille, men när hans pappa dog mådde han dåligt och hamnade i lite "fel" sällskap. När han och hans "vänner" var i en affär skrek de plötsligt åt honom att springa. Detta inte var något de planerat och han blev helt ställd och stod kvar när de sprang iväg. Polisen kom, tog honom och fick även tag på hans vänner. Då de andra hade tagit elektronikprylar åkte de fast för stöld och han för medhjälp till stöld. Även om han inte gjort något och t.o.m butikspersonal vittnat till hans fördel, dömdes han ändå till villkorlig dom.
Hade detta nu varit i Danmark hade han alltså dömts för ett brott och således skickats tillbaka till Somalia. Då hans familj flydde till Sverige när han bara var 2 år känner han ingen där. Och som läget ser ut idag, skulle han han med stor sannolikhet inte klara sig särskilt länge...
Nu hände det här i Sverige så killen har en chans. Han har lämnat vännerna bakom sig och fortsatt med sitt liv och studier. Vem vet, en dag kanske han står vid operationsbordet och räddar DITT liv. Då är du kanske glad över att han fick stanna?!...eller?...

Martin 1 juli 2011 00:09  

Tack för din berättelse, Johanna. Kul att/om dina vänners son lyckas bli läkare :-). Vad gäller brottet som han dömdes för, så tror jag inte att han hade blivit utvisad i Danmark ens med de nya lagarna, dels då han inte dömdes till en frihetsberövande påföljd och dels då han rimligtvis efter att ha varit i landet sedan han var två skulle ha haft danskt medborgarskap och därför inte kan utvisas.

Anonym,  22 juli 2011 07:42  

Kalifornien hade en sån där politik under sent 90 tal då man fick stora problem med kriminella flyktingar ifrån El Salvador. Man skickade helt enkelt hem dem med flygplan. Det visade sig sedan att det var extremt kontraproduktiv då de som blev tillbaka skickade höll ihop i El Salvador, de ansågs vara "häftiga" efter att ha bott i USA och utnyttjade denna "respekt" med att starta upp gäng och rekryterade stora mängder gatubarn. Lokala gäng i Los Angeles som tex Mara Salvatrucha sped sig på så sätt till El Salvador och växte sig till stora maffialiknande syndikat i hela Centralamerika och ägnar sig nu åt människo och drogsmuggling till USA där man iom att man bott där har ett stort nätverk av kontakter.

Martin 27 juli 2011 23:58  

Tack för kommentaren och informationen. Jag tror dock själv att omständigheterna är så pass olika att parallellen med mara salvatrucha blir betydligt mindre relevant i Danmark.

Skicka en kommentar