Skolan - känslig eller överkänslig?
fredag 24 juni 2011
En privat skola i Norrland har på uppenbart lösa grunder, en mediastorm i ett vattenglas om "sexbilder" på Facebook som visade sig vara väldigt oskyldiga, sparkat en uppskattade rektor. Rektorn tilldöms nu skadestånd för kränkning och förlorad arbetsinkomst. Bra så. Det finns en tendens till moralpanik inom skolvärlden, både för offentliga och privata skolor, där ledande befattningshavare är så rädda om sitt eget skinn, sin karriär och sitt rykte att de vänder kompetent personal ryggen så fort det börjar blåsa. För enskilda lärare gäller det ofta när de av någon elev har anklagats för misshandel då de till exempel tagit tag i en bråkstake hårt för att lösa en situation. Jag har pratat med folk med insyn i skolvärlden som säger att läraren nu får höra att de inte ens får fysiskt sära på två elever som slåss, utan att de liksom skall trycka in sig emellan utan att ta tag i slagskämparna. Helt vansinnigt! För mig är det självklart att en lärare måste ha rätt att ta tag i elever för att upprätthålla ordningen, men i dagens överkänsliga skola verkar det bara vara elever som har rättigheter.
En annan diskussion vad gäller skolan är hur känslig man har rätt att vara då ens barn i vår sekulära skola mot ens vilja hamnar i religiösa ceremonier på t.ex. skolavslutningar. Skolinspektionen kritiserade Hässleholms kommun för en skolavslutning med psamlsång och prästvälsignelse och nu kritiserar i sin tur civilminister Stefan Attefall, kristdemokrat, skolinspektionen. Attefall säger att det hela "är ett exempel på den religiösa beröringsskräck som drabbat många beslutsfattare i Sverige”. Jag håller med om att det lätt kan bli en höna av en fjäder, och att psalmer också till viss del kan ses som en del av ett kulturarv, som jul och lucia. Men jag tycker själv att det faktum att skolan skall vara sekulär är otroligt viktigt och grundläggande, och därför är det helt rätt att man markerar när religiösa företrädare, om så för en majoritetsreligion, kommer in och välsignar församlingen på en skolavslutning. De som vill ha välsignelsen får gärna gå in i kyrkan när som helst, men utanför skoltid. Där anser i alla fall jag att en viss känslighet är befogad.
5 kommentarer:
1(EN!) etablerad politiker vågar gå emot den av Frankfurtskolan (Googla!) initierade nedbrytningen av de västerländska samhällena som pågått sedan -68. Allt som binder oss samman, med varandra, med förfäder och med våra barn skall nämligen negligeras, avvecklas och hånas. Studera Frankfurtskolan, multikulturalism och postmarxism - då förstår du varför "Stilla Natt" är ett problem i Sverige 2011.
Jag är på din linje Martin. Det är en sak att få lära sig om religion och sjunga psalmer, det är en annan sak att hålla skolavslutningar hos ett trossamfund som inte har med staten att göra längre, vilket jag också har skrivit om några gånger:
http://peacelovescience.wordpress.com/2011/06/07/skolan-i-kyrkan/
http://peacelovescience.wordpress.com/2011/05/14/nya-ogon-eller-sa-har-vi-alltid-gjort/
Som sagt, vill man gå i kyrkan är det bara att gå dit. Förvånansvärt få anhängare av kyrkliga avslutningar gör det, tror jag.
Voltaire, jag vet för lite om det du skriver för att kunna kommentera.
Sara, håller med dig helt och hållet :-).
Jag är blivande lärare och håller med dig till fullo angående lärares rättigheter att agera vid konfliktsituationer. Förstår inte hur vi som lärare skall föregå med gott exempel och visa på fredliga lösningar om vi inte får säga ifrån när eleverna svarar med våld. I slutändan riskerar dessa begränsningar att underminera all form av respekt som eleverna kan tänkas ha för sin lärare... Så mycket för skolans princip att fostra "framtidens medborgare"..
Tack för god läsning dock! Lycka till med allt!:-)
Tack anonym, och lycka till själv med det blivande yrket, ett av de absolut viktigaste i samhället!
Skicka en kommentar