Ett israeliskt/nazistiskt tankeexperiment

torsdag 7 oktober 2010

Föreställ er att Sveriges regeringschef föreslår att en lag stiftas som säger att alla som vill bli svenska medborgare skall avkrävas en ed där de svär trohet mot Sverige som ett land för de etniskt svenska svenskarna. Detta gäller dock inte de invandrare som kan visa att de etnisk faktiskt är svenska (som t.ex. om någon av de familjer som utvandrat till USA på 1800-talet nu vill tillbaka), de blir ändå automatiskt medborgare. Övriga invandrare måste alltså både inse och avge en formell ed som säger att de är och alltid kommer att förbli andra klassens medborgare. Regeringschefen har inte klargjort vad som gäller för alla de som redan är svenska medborgare men som inte är etniska svenskar. Hans utrikesminister har dock varit tydlig med att alla bör avkrävas en trohetsed till Sverige som ett land för de etniska svenskarna, d.v.s. dit alla andra egentligen inte hör hemma.

Eventuellt kan det finnas en väg runt detta om man lyckas genomföra en godkänd konvertering till den svenska statskyrkan, men där är regeringschefens inställning ännu inte klargjord. Det är inte heller klargjort hur man vet om någon är etnisk svensk, och därför hör till dem som hör hemma i Sverige. Kanske kan det avgöras med ett gentest? Det verkar dock inte ha kommit några förslag om att markera ut de medborgare som inte är etniska svenskar och därför egentligen inte hör hemma i Sverige, men som redan är medborgare i landet och därför har svenska pass. Normalt sett så kanske man kan avgöra det ifrån om de har ett svensk-klingande namn, men för att undvika misstag vore det nog bra om de som inte är etniska svenskar gavs en speciell bokstav i passet?

Om ett sådant förslag hade framförts i Sverige så hade Sverigedemokraterna, det mest främlingsfientliga partiet i det svenska politiska samtalet, antagligen protesterat och dömt ut det, det ligger så pass mycket längre ut på den rent rasistiska extremhögerkanten än vad deras politik gör. Kanske hade det lilla nazistiska "Svenskarnas parti", som precis tagit ett mandat i kommunfullmäktige i Grästorp, gillat idén. Nu kommer dock förslaget självklart inte ifrån ett svenskt kontext. Det är (förutom det raljerande andra stycket om gentest och bokstäver i pass) direktöversatt ifrån Israel, där premiärminister Benjamin Netnyahu gått ut med att han vill ha en lagstiftning enligt vilken de som vill bli israeliska medborgare måste svära lojalitet inte bara mot staten Israel utan också mot Israel som judisk stat. Utrikesminister Avigdor Lieberman har tidigare klargjort att alla medborgare ska svära lojalitet mot Israel som "judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar".

Jag är medveten om att jag har gjort det förbjudna då jag drog paralleller till nazism. Jag vill tydliggöra att jag inte på något sätt försöker likställa Israels ledare med nazister eller dess politik med förintelsen. Israel bedriver inte något folkmord, det finns inga gaskamrar undangömda någonstans. Däremot finns det rasism i landet Israel, i hur det hanterar sina icke-judiska medborgare, och än mer i hur det behandlar de människor lever under ockupationen. Det var bland annat den rasismen som jag ville demonstrera med tankeexperimentet ovan. Jag ville dock också tydliggöra det orimliga med att en stat definieras utifrån "etnicitet". Enligt min mening bör varken etnicitet eller religion tillåtas vara relevant för några som helst medborgerliga eller politiska rättigheter, som t.ex. medborgarskap, utan snarare hållas utanför den politiska sfären till så stor utsträckning som möjligt.

5 kommentarer:

Alex,  8 oktober 2010 01:45  

Ett judiskt folk en ras ett land. Stöd Nazirael du med!

Martin 12 oktober 2010 12:15  

Försökte vara tydlig med att jag inte jämställer Israel med NaziTyskland... Överdrifter tjänar ingen på. Verkligheten i Israel och på de ockuperade områdena är illa nog med avseende på hur palestinier/araber behandlas. Men det som skedde under nazisterna var ojämförligt, fruktansvärt, mycket värre.

Anonym,  12 oktober 2010 14:43  

1. Att vilja ha en lag och att verkligen få igenom den är två skilda saker i en demokrati. Israel är, till skillnad från dess grannländer, en demokrati.

2. Det finns en mycket god anledning varför Israel hanterar palestinier i sitt land hårt och med jobbiga inresetullar. Det är för att Hamas ofta använder sig av extremt vidriga metoder för att spränga folk, t ex genom att stjäla israeliska ambulanser och använda dessa i terrorattacker. Observera att många palestinier från Västbanken och Gaza faktiskt kan jobba i Israel, medans de INTE kan det i Jordanien, Syrien, Libanon, Egypten eller Iran. Iran och Syrien stödjer Hamas respektive Hezbollah med vapen du som polis i Sverige aldrig stött på, och inte vill stöta på, men som poliserna i israel trots allt hotas med. Din polisstation beskjuts inte med raketer, men det gör de israeliska, i vissa fall dagligen.

ox,  17 november 2010 22:54  

Överraskning... Ännu en vänsterdåre kommer ut som antisemit och hetsar mot Israel.
"Jag är inte nazist men..." - det resonemanget hör man alltid från nazikramare.

Anonym,  30 augusti 2012 18:21  

dina förorter är ditt Gaza..lycka till som polis i områden som ska rädda vår kultur och pension...att palestinier inte får bli medborgare i jordanien som är 88% av palestina ser du väl inte som ettproblem...

Skicka en kommentar