Israel skall sälja förtryck med propaganda

onsdag 24 februari 2010

Den israeliska staten har inlett en propagandakampanj som avser att förbättra landets befläckade rykte efter Gazakriget för ett drygt år sedan. Kampanjen verkar inte vara särskilt bekymrad över fakta, utan är helt och hållet baserad på den bild den israeliska staten vill förmedla, och innehåller bland annat rent absurda uppgifter som att bosättningarna på ockuperad mark inte skulle vara ett problem för fredsprocessen.

Israel har alltså valt att hantera den massiva internationella kritik som de har fått utstå för sina kränkningar a palestinernas mänskliga rättigheter med en PR-kampanj istället för att försöka förbättra situationen. Man kan hoppas att den approachen inte sprider sig, i så fall skulle t.ex. SJ och Banverket istället för att satsa på att förbättra tidhållning och information lansera en kampanj om hur fina tåg de har och om hur ond vintern är, och den grekiska staten skulle kunna forsätta att ignorera den gigantiska statsskulden och fusket i bokföringen och istället lansera en dubbel kampanj om Greklands magnifika historia, och hur de lurats av onda nordeuropeiska stater och amerikanska banker...

Det är naturligtvis djupt tragiskt att den israeliska staten, och stora delar av den israeliska allmänheten, är så fast i sitt offerperspektiv och sin berättelse att man, trots obegränsat med fakta och massiv kritik ifrån både oberoende undersökningar (t.ex. den som leddes av den högt renomerade domaren Richard Goldstone, som dessutom är jude), ifrån israeliska människorättsföreningar (som B´Tselem) och ifrån nästan hela världen fortsätter att hävda att all kritik emot staten Israel är antisemitisk och vägrar att inse att man gjort och gör sig skyldig till grova övergrepp mot mänskliga rättigheter. Tyvärr verkar möjligheten att Israel på eget bevåg upphör med ockupationspolitiken obefintlig, varför det fortsätter att vara viktigt med kraftfulla internationella påtryckningar.

4 kommentarer:

Mats,  24 februari 2010 21:21  

Patetiskt okunnigt och hatiskt inlägg. Man kan ha invändningar mot kampanjen (som verkar rätt korkad), men Israel är en demokrati och folk går inte i någons ledband där mer än i Sverige.

I övrigt är ditt inlägg mest okunnigt. Goldstone har själv betonat att hans rapport inte "bevisar" någonting, utan ska vara basen för en egen utredning i Israel, vilket Israel redan börjat slutföra. Samtidigt fördömer Amnesty Hamas för att deras "utredning" är en bluff (vilket alla förutom palestinakramare visste att terrorgruppens utredning skulle vara).

Man ska dessutom aldrig glömma att Israel hade full rätt enligt folkrätten att neutralisera Hamasbombningarna mot Israel, tills hotet var bortraderat. FN deklarerade att Hamas var agressorn. Att det sedan kan ha begåtts misstag eller övertramp av enskilda soldater är en sak som ska utredas, men det förändrar inte det rättfärdiga i Israels självsförsvar ett jota (och det är det ingen som påstår).

Du behöver nog läsa på litegrann, och kanske lära känna någon israel, eller rentav resa dit. Då kanske många av dina fördomar och dina kunskapsbrister kunde avhjälpas.

Till slut ska det påpekas att DN-artikeln du länkar till är en typisk förfalskning och partisk attack från det pro-palestinska propagandaorganet TT. Nyhetsbyrån Reuters skrev exempelvis att Israel skulle ta upp striden mot palestinsk retorik, och även i arabiska medier var rubriken snarare att Israel skulle "förbättra sin image". Inte "skärpa propagandan" som palestinasjalarna på TT skrev.

Martin 25 februari 2010 09:25  

Taktiken att kalla alla som kritiserar Israels brott mot mänskliga rättigheter för hatiska, okunniga eller antisemitiska (vilket även Goldstone drabbats av trots att han är jude) är inte särskilt övertygande eller konstruktiv. Inte heller att kalla TT för pro-palestinskt övertygar. Att Goldstone kritiserade Israel är ett faktum, liksom att han även kritiserade Hamas. Och det som många Israelkramare verkar ha svårt för att förstå är att det faktum att Hamas gör sig skyldiga till många brott, främst emot den egna palestinska befolkningen, inte ursäktar t.ex. ett bombkrig som dödar över 1000 människor, varav många kvinnor och barn, lika lite som det ursäktar det dagliga förtrycket emot palestinier på Västbanken eller blockaden emot Gaza. Dessvärre är jag medveten om att dessa ord inte kommer att bita på dig, eftersom du liksom alla fanatiska Israelsupporters är helt oemottaglig för all diskussion, och all kritik emot Israel viftas som sagt bort, även den ifrån Israeliska källor, som B'Tselem...

Sara,  28 februari 2010 15:23  

Mats, jag har ”läst på lite grann” och kommit över följande fakta;

Mellan 2000 – 2008 (innan Gazakriget) dödades 1062 israeler av palestinier (varav 123 barn under 17 år).
Mellan samma årtal dödades 4907 palestinier av israeler (varav 955 barn under 17 år). Dessa siffror kommer från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem och inkluderar självmordsbombningarna och avfyrandet av raketer från Hamas. Vad som inte räknats med är de palestinier som dött till följd av de israeliska blockaderna då de inte kunnat få vård och mediciner.

Av själva raketerna Hamas avfyrade dödades 22 israeler (både civila och militära) mellan 2004 – 2009 (Källa: B’Tselem).

Under Gazakriget dog 13 israeler varav 3 civila.
1434 palestinier dog; 1199 civila varav 400 kvinnor och barn (FN:s rapporter).
Detta är inte krig utan utrotning! Att dessutom använda vit fosfor i trångbebodda områden (vilket enligt Amnesty International flitigt användes av Israel under Gazakriget) är ett krigsbrott Israel ännu inte ställts till svars för. Detta var inte ett ”övertramp eller den enskilda soldatens misstag” utan krigsmaktens grymma planering.

Fastän Israel kanske hade ”rätt” att neutralisera Hamasbombningarna, hade de inte rätt att hämnas ett 20-tal döda genom att döda tusentals oskyldiga människor. Det är inte självförsvar det är folkmord! Man kan tro att ett land vars folk fått utstå så pass mycket förföljelse skulle visa mer humanitet.

Så förklara för mig en gång till hur Gazakriget kan rättfärdigas för jag tror inte riktigt jag förstod…

Martin 1 mars 2010 19:46  

Tack för kommentaren Sara, jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

Skicka en kommentar