Migranter skjutna av egyptiska vakter

söndag 21 februari 2010

Egyptisk polis sköt idag ihjäl två afrikaner för att de försökte ta sig in i Israel. Det är inte heller första gången egyptisk polis skjuter emot migranter vid Israels gräns, även under gårdagen sköts tre människor, och för två av dem är tillståndet kritiskt. Det enda som dessa människor gjort sig skyldiga till är alltså att försöka ta sig in i ett land där de kan söka jobb, och antagligen skicka hem pengar till fattiga familjer. Man kan fråga sig varför de egyptiska gränsvakterna visar prov på sådan grymhet, sådant förakt för oskyldiga människors liv. Naturligtvis ligger en del av förklaringen i att Egypten är en diktatur med dålig respekt för mänskliga rättigheter, men det måste också finnas en stark motivation att stoppa migranter ifrån att ta sig in i Israel, vilket torde komma ifrån avtal mellan Egypten och Israel. Dessa båda länder har ju t.ex. vad gäller blockaden mot Gaza gjort upp på sätt som visar på att medmänsklighet inte är en av de viktigaste prioriteringarna. Tilläggas kan att USA inte bara ger ett välkänt och mycket kritiserat militärt och politiskt stöd till Israel, utan även till Egypten. Men så har ju inte mänskliga rättigheter heller varit en prioritet i amerikansk utrikespolitik, mer än för att kritisera de länder som anses som politiska motståndare. Obama har visserligen förbättrat situationen, men än finns det väldigt mycket att göra för att stå upp för vackra ord och lämna cynisk realpolitik bakom sig.

1 kommentarer:

Anonym,  22 februari 2010 00:42  

Israel är ursinning på Egypten för att arabdiktaturen skjuter ihjäl afrikaner som vill fly området till en fristad i Israel.

Egypten har all möjlighet att stoppa människosmugglare och deras följen, utan att skjuta ihjäl folk.

Nyligen räddade israeliska myndigheter och privatpersoner en sudanesisk flicka som hade kidnappats av egyptiska soldater, och som de vägrade lämna över, trots att föräldrarna lyckats komma över till Israel. SE VIDEO.

Egyptens omänskliga dödsskjutningar måste stoppas.

Skicka en kommentar