Straffbart att hjälpa flyktingar i Frankrike

måndag 26 april 2010

Jag hörde precis på reprisen av P1s Radiokorrespondenterna, som bland annat innehöll Alice Petréns reportage ifrån Calais i Frankrike. Petrén berättade att människor som hjälpt de papperslösa flyktingarna kan ställas inför rätta och straffas, bland annat drivs det en process mot en man som har hjälpt till med att fylla på krediten på en afghansk flyktings mobil. Liknande lagar finns även i Italien, och kan mycket väl finnas i fler europeiska länder som jag inte känner till.

Detta är så vansinnigt att man blir helt mållös. Det är så absurt att det är svårt att med argument förklara vad som är fel med tankesättet, lite som om man skulle förklara varför det är fel att mörda eller våldta oskyldiga. Kan konsekvensen bli att italienska fiskare som hjälper drunknande båtflyktingar eller franska läkare som behandlar sjukdomar i flyktinglägren i Calais kan åtalas? Eller får man hjälpa om det är frågan om liv och död, men straffas så fort den akuta livsfaran är över?

Varför pressas inte de aktuella länderna av EU-Kommissionen eller av de andra medlemsstaterna att ändra de sjuka reglerna? Och om den politiska viljan saknas, så borde en anmälan till Europarådet eller EG-domstolen som är ansvarig för att upprätthålla den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna rimligtvis leda till åtgärder och en rättsprocess?

Man kan inte låta bli att ställa sig frågan om en sådan lagstiftning vore opinionsmässigt möjlig om de flesta papperslösa vore vita europeiska flyktingar ifrån andra sidan den nu nedrivna järnridån, och inte afrikaner och centralasiater. Rasism visar sig mycket oftare indirekt, genom lagar och regler som i sig inte gör skillnad på folk och folk, men som helt och hållet drabbar vissa grupper som ofta har sitt ursprung utanför Europa...

Europa skall vara ett föredöme i världen. Det är illa nog att t.ex. romer behandlas rasistiskt i östeuropeiska länder, de rikare västeuropeiska statena som dessutom har besparats förtrycket under kommunismen och således har äldre fungerande demokratier måste helt enkelt hålla en högre standard än så här, allt annat är rent skamligt.

2 kommentarer:

Sara,  28 april 2010 17:50  

Helt otroligt att sånt här förekommer i vad jag trodde var civiliserade länder... Att hjälpa en medmänniska ska vara en social norm och en grund för ett fungerande samhälle, inte något straffbart! Det finns ju ingen logik i det alls. Hur tror dom att såna samhällen ser ut om 10 år? Sen blir dom chockade när folk blir överfallna i USA och ligger blödande på gatan utan att någon hjälper till... Fast han var ju kanske en flykting...

Att EU inte protesterar är inte så förvånande. Just nu känns det som att hela Europa är ute på en häxjakt mot alla annorlunda - I norr och väst handlar det mest om muslimer, i syd om muslimer och flyktingar (speciellt afrikaner och araber) och i öst är det romer som står högst på utrotningslistan. Vad kommer härnäst?
Intressant att se hur nära ett Nazityskland vi kommer igen innan någon hejdar den här utvecklingen. Muslimerna är de nya judarna och romer och andra folkgrupper förföljs återigen. Får se om någon kommer till undsättning när utrotningen startar den här gången...

Martin 30 april 2010 10:34  

Jag håller med om att utvecklingen i Europa vad gäller främlingsfientlighet och rasism är deprimerande, Sara. Precis som du skriver, så är det muslimerna som är de nya judarna vad gäller att bli syndabockar för allt mellan himmel och jord i Västeuropa. I Östeuropa är det främst romer, men det finns fortfarande mycket gammal klassisk antisemitism kvar. Det var inte länge sedan en ledande ungersk politiker uttalande sig rent antisemitistiskt. Och populistiska, främlingsfientliga partier är på frammarsch överallt :-(. Men man får inte låta sig nedslås, utan fortsätta att föra debatten och kämpa emot. Det är ju bland annat därför vi skriver här, eller hur...?

Skicka en kommentar