Poliser, ungdomar och soft air guns

söndag 12 september 2010

Allmänheten i Malmö ringer in till polisen och berättar att de har sett tre ungdomar med "pistolliknande vapen". Då polisen anländer ser även de att ungdomarna har vad som ser ut som pistoler i händerna, varför de drar vapen och beordrar ungdomarna att att släppa pistolerna och lägga sig ned. Därefter beslagstogs vapnen, som visade sig vara soft air guns, och pojkarna kördes senare hem till sina föräldrar. Tydligen har DN fått höra av ett vittne till händelsen att hon tyckte att det var hemskt att pojkarna tvingades lägga sig ned i det våta gräset, för poliserna borde ha insett att pojkarna bara lekte. "Så behandlar man inte barn".

När poliserna anländer till platsen är det naturligtvis fullständigt omöjligt att se skillnad på en soft air gun och en riktig pistol. Dessutom cirkulerar det en hel del vapen i Sverige, och inte minst i Malmö som har haft flera uppmärksammade skjutningar på sistone. Många skaffar vapen i ung ålder, mängder av personrån och butiksrån begås av 15-16-åringar och ibland av ännu yngre pojkar. Risken att vapnen som ungdomarna har i händerna är riktiga är därför minst sagt konkret. Men vissa verkar ändå förvänta sig att polismännen skall ta risken att själva bli beskjutna, eller att någon av ungdomarna skjuter någon annan runt omkring, för att undvika att göra dem rädda, och än värre, blöta av det fuktiga gräset... Det finns otaliga fall där barn begår mycket grova brott. Men i en potentiellt livsfarlig situation, så bör man alltså strunta i egen och andras säkerhet för att inte riskera att vara lite för brysk... Poliser gör, liksom alla andra människor, misstag, och några poliser gör fler och grövre misstag än andra. Ibland kan man även se strukturella och kulturella problem inom vissa enheter. Jag har absolut inget emot kritik mot polisens agerande, då det är rimlig och befogad kritik. Men det är också helt tydligt att det finns människor som kommer hitta anledningar att kritisera polisen om så allt de sett är att en polisman hjälpt en gammal dam över gatan...

Tillbaka till soft air guns och andra vapenliknande föremål. Det är ett gissel för både poliser och t.ex. butiksägare att det finns så gott om föremål som ser precis ut som riktiga skarpladdade pistoler, och att de är så lättillgängliga. Antalet rån som sker med föremål som ser ut som riktiga pistoler men som inte är det går inte att räkna, och om en affärsinnehavare får en pistol riktad mot ansiktet så måste han eller hon utgå ifrån att den är äkta, liksom vi poliser måste göra. Många rutinerade rånare använder t.o.m. hellre de falska pistolerna för att de då om de åker fast enbart döms till rån och inte till grovt rån. Det bästa vore om man kunde hitta en lagstiftning där man förbjöd alla föremål som ser ut precis precis som riktiga vapen helt (med vissa undantag). Det har redan hänt i t.ex. U.S.A. att barn har dött för att någon har trott att barnet har riktat en skarpladdad pistol mot dem när det bara var en replika eller en leksak. Det vore hemskt om något sådant skulle ske i Sverige.

7 kommentarer:

Peter,  12 september 2010 21:52  

Till skillnad mot USA så har var och varannan människa inte laddade vapen hemma i byrålådan här i landet. En liknande lag som i USA skulle ändå inte funka här (med färgade vapen) för då skulle brottslingarna haka på den trenden med och måla sina riktiga vapen i glada färger och det vore mer förödande för polisen tror jag. Skärp hellre då tillgången på airsoftvapen och leksaksvapen så de inte längre går att få tag i lika lätt om man är minderårig. Nu kan man ju få föräldrarna att köpa ut ett på Hobbex eller Teknikmagasinet utan problem, eller för den delen köpa dem själva på marknader där man skiter i lagstiftningen helt som det verkar. Att förbjuda dem helt kommer tyvärr inte gå är jag rädd, det har inget land lyckats med hittills vad jag vet. Information och skärpta regler för handlare är en bra väg tills vidare.

Anonym,  13 september 2010 06:42  

Fast vad sjutton, det är olagligt att använda dem på allmän plats, och det finns en tydligt åldersgräns. Så om barnen är minderåriga, sätt dit föräldrarna. Ordentligt.

Martin 13 september 2010 11:37  

Tack för kommentarerna. Peter, jag tror inte att kriminella skulle vilja ha färgade riktiga vapen, om folk inte tror att de är beväpnade på riktigt så försvårar de möjligheten till att hota och skrämma, t.ex. vid rån. Och om vapnen tas i beslag kan det ändå lätt konstateras att de är riktiga. Men jag håller med om att en begränsning av tillgången vore det bästa. Och visst behöver föräldraansvaret diskuteras mer, men jag skulle säga att även straffmyndighetsgränsen behöver ses över.

Erik,  13 september 2010 13:30  

Om jag förstår läget i USA rätt (alla stater?) så måste soft air-guns, luftpistoler och kolsyrepistoler ha en extra utstickande del längst fram på pipan som dessutom måste vara färgmarkerad (orange?). Det tror jag skulle vara bra att införa i Sverige också. Det ger en aning bättre möjlighet att se kalibern på vapnet. Om inget annat så ger det en varningssignal till poliser om att det KAN röra sig om ett soft air-gun. Det vore oerhört tragiskt om ungdomars lek leder till att någon polis avger verkanseld.

På beskrivningen av det aktuella fallet i Malmö låter som att poliserna agerade exemplariskt. Lite vått gräs kan vara precis vad ungdomarna behövde för att vakna till och inse faran i vad dom höll på med. Hoppas bara dom ser till att ungdomarna får diskutera igenom det så att dom inte bara minns chocken.
/Erik

Peter,  17 september 2010 08:03  

Det här är ett problem som de seriösa airsoftutövarna i landet är väl medvetna om. De är också såklart oroliga för att det ska införas en massa lagändringar, färggranna vapen, restriktioner och annat som kan sabba för det spel man normalt vill ha och utövar. Att småglin utan vett i huvudet får förstöra en hel hobbygren för tusentals utövare är inte okej. Frågan är bara vad makthavare, påtryckare, polis och andra har för uppfattning och funderingar kring det hela.

Anonym,  6 oktober 2010 20:18  

I den situationen låter det som det klart säkraste sättet. Kläder torkar. Däremot vet jag en tolvåring som blev anmäld för medhjälp till väpnat rån för lek med en genomskinlig blå vattenpistol.

Intressant blogg. Jag kommer nog tillbaka.

Martin 7 oktober 2010 23:07  

Tackar, du är mer än välkommen!

Skicka en kommentar