Människohandel i Malmö

måndag 27 september 2010

Idag hålls rättegång i Malmö tingsrätt mot ett antal män som misstänks för att på ett hänsynslöst sätt ha utnyttjat en 14-årig flicka med en utvecklingsstörning. Brottsrubriceringarna är bland annat människohandel och grov våldtäkt mot barn, alternativt våldtäkt. Baserat på det lilla som anges i media, nämligen att flickan mentalt är på ett mindre barns utvecklingsnivå och att hon dessutom har drogats med både alkohol och narkotika så känns rubriceringarna människohandel och grov våldtäkt mot barn minst sagt rimliga, och både innehåller också en straffskala som sträcker sig upp till 10 års fängelse. Dessvärre kan båda brotten vara svåra att styrka. Brottet människohandel håller så vitt jag vet på att omarbetas för att kontrollrekvisiten var så pass svåra att hantera juridiskt att domstolarna även i flera fall som tycktes vara klara valde att falla tillbaka på den ofta alternativt använda brottsrubriceringen grovt koppleri. Och vad gäller våldtäkt mot barn så måste man kunna bevisa att gärningsmännen kände till att flickan var under 15, vilket kan vara svårt med en 14-åring.

Om skeendet återges korrekt av media, så är det dock helt uppenbart att det som männen, och speciellt då 17-åringen till vilken flickan tydde sig som sedan sålde henne vidare till andra män, gjort sig skyldiga till grova, avskyvärda brott. 17-åringen måste ha fått en uppfattning om flickans mentala status, och dessutom drogades hon ner för att lättare kunna säljas, så i hans fall blir både utnyttjande grymt och utstuderat. Även männen som köpte sex med flickan av 17-åringen måste ha förstått att det knappast kan ha rört sig om en vuxen människas medvetna, frivilliga beslut, utan snarare ett utnyttjande av en känslig och utsatt ung flicka. Är beskrivningen korrekt så hoppas jag därför på hårda straff och höga skadestånd för att markera brottets allvar och höga grad av kränkande. Dels för att flickan skall få upprättelse och ekonomisk kompensation (även om det naturligtvis är enormt mycket viktigare att hon tas om hand på ett bra sätt och ges alla möjliga förutsättningar till att bearbeta och återhämta sig ifrån de traumatiska upplevelserna). Men även för att samhället måste klargöra hur avskyvärda den här sortens brott är.

Oavsett om man är förespråkare eller motståndare till sexköpslagen så tror jag att det råder ett konsensus om att den sortens hänsynslös människohandel som det verkar ha rört sig om här skall bekämpas med alla medel. Och trots en del tokiga inslag i debatten, som att sexköp borde jämställas med människohandel (Esabelle Dingizian, mp), så torde de flesta vara överens om att extremt kränkande och allvarliga brott som det mot flickan i Malmö bör straffas väldigt mycket hårdare än frivilliga överenskommelser mellan vuxna människor. Nu återstår att se hur vår nuvarande lagstiftning och Malmö tingsrätt klarar av att hantera de vidriga brott som flickan utsatts för. Om det visar sig att männen endast kan dömas till brott som koppleri/grovt koppleri och sexköp trots att beskrivningen ovan om vad som har hänt stämmer så krävs ny lagstiftning. Dels måste en ny människohandelslag som är lättare att använda på plats snarast möjligt, och sen tycker jag även att man bör införa en ny brottrubricering i stil med "sexköp av människohandelsoffer". Detta skulle vara ett oaktsamhetsbrott, d.v.s. det bör räcka med att man borde ha förstått att flickan antagligen inte agerar i enlighet med sin fria vilja. Om man kan bevisa uppsåt till att flickan är ett människohandelsoffer och på så sätt säljer sex ofrivilligt så skall man dömas för våldtäkt.

7 kommentarer:

Anonym,  27 september 2010 13:02  

Den vidriga ”Kapten klänning” fick sitt namn och bild publicerad i pressen långt innan han var dömd.
Hur kan det komma sig att vi kan vara helt säkra på att dessa - lika vidriga män med allra största sannolikhet INTE kommer att drabbas av samma vederläggning?
Är det för att vi inte ska få någon anledning tycka illa om invandrare kanske?

Martin 27 september 2010 23:25  

Jag har faktiskt ingen aning om gärningsmännens etniska ursprung. Och anledningen att Göran Lindberg hängdes ut var nog snarare att han var en känd, "offentlig" person, som både var hög polischef och dessutom hade profilerat sig på jämställdhetsfrågor. Sen kanske det borde vara lättare att exponera brottslingar i media, men då skall de helst ha dömts först.

Anonym,  28 september 2010 10:05  

Minst en av de misstänkta i det här fallet är en "kändis" också - troligen mer känd för allmänheten än Göran Lindberg. Det är nämligen en gammal tränare till Zlatan som är en av de misstänkta för grov våldtäkt. En mycket känd person i fotbolls-Sverige alltså.

Anonym,  28 september 2010 10:16  

Ingen aning om ursprung? Alla har namn som starkt påminner om Zigienare eller liknande pack längs med den smutsiga landremsan Bulgarien, Rumänien, Ungern. Inga Anders eller Erik Svensson här inte. Fyfan vad vedervärdigt pack detta är.

Anonym,  28 september 2010 11:29  

Zigenare it is. Samtliga 10 män. Detta är fan så snaskigt det kan bli.

Anonym,  28 september 2010 12:22  

Anonym 10.05 du kanske skall vänta att skriva dina lögner med rasistiska motiv tills du vet dels vad personen du hänvisar till är misstänkt för dels om han är skyldig. Unket då man vill döma människor ohörda för att man egentligen har andra motiv.

Martin 28 september 2010 13:46  

Jag gillar en öppen debatt, och tycker att det är roligt med kommentarer på bloggen, även sådana vars åsikter jag inte delar. Men jag betackar mig för rent rasistiska inlägg som det som skrevs 10:16, den sortens resonemang är bara motbjudande och tillför absolut ingenting till debatten.

Skicka en kommentar