Danmark stramar åt flyktingpolitiken

tisdag 16 mars 2010

Nu blir det ännu "hårdare tag" emot flyktingar och invandrare i Danmark. Som om det inte var illa nog föut... Vad kan man göra? Bojkotta wienerbröd?

10 kommentarer:

Sture,  16 mars 2010 01:25  

Härligt att det finns något europeiskt land med ryggrad. Åtstramningarna säger något om vilken absurd nivå man utgår ifrån.

"Avtalet ändrar också villkoren för flyktingar som reser tillbaka till det land de flytt ifrån. Om de framöver reser till hemlandet utan att först ha fått tillstånd till det kan de få uppehållstillståndet i Danmark indraget i tio år. I dag finns inga begränsningar för sådana resor."

Varför kallar de det att "fly" från ett land om man kan återvända dit för semester?

"Även villkoren för att få rösta i lokala val skärps. I framtiden krävs att en person har vistats i Danmark i fyra år för att få rösta, jämfört med dagens tre år."

Varför ska man ha politiskt inflytande över ett land man inte är medborgare i?

Anonym,  16 mars 2010 05:23  

Tack till Sture.

Göran

Suka 16 mars 2010 07:02  

Sture ställer en intressant fråga. Det skulle vara kul om även media ställde den frågan. Den är i högsta grad relevant. Jag har mina "fördomar" om det, men det skulle inte skada om det undersöktes hur man kan åka tillbaka till t.ex. Irak, Somalia och andra ställen som man flytt ifrån för att man var förföljd antingen av regeringen, den egna eller andras släkt osv.
Det går ju flera flyg i veckan med immigranter från Irak till Bagdad. Så pass att det bildats ett helt flygbolag för detta.

Anonym,  16 mars 2010 07:45  

Vad var det som var illa nog förut ?
Irakere tager på sommerferie i Bagdad
Så farligt er det heller ikke: Hver uge flyver tre rutefly med feriegæster til Iraks hovedstad Bagdad

Hver uge flyver tre rutefly med feriegæster til Iraks hovedstad Bagdad. To gange om ugen letter flyene fra Stockholm, mens der er en enkelt afgang fra Malmø. Irakerne er ikke bange for deres sikkerhed i Bagdad.

- Alle medier viser et forvrænget billede af sandheden i Irak. Vi har snakket med familien i Bagdad, og de siger, der er sikkert at komme derned nu, fortæller den ældste datter i familien Alshara, der består af far, mor og seks børn til Ekstra Bladet.

Uforståeligt
Hos Dansk Flygtningehjælp har de ikke hørt om ruteflyvningerne til Bagdad.

- Det er nyt for mig, at irakere tager på ferie i Irak. Jeg ved ikke, om det hænger sammen, og jeg har selvfølgelig lidt svært ved at forstå det, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Han er forbløffet over, at irakere er begyndt at tage på ferie i deres tidligere hjemland.

Vil stadig ikke hjem
Generalsekretæren har på det seneste været fremme med kritik overfor tvangshjemsendelse af de afviste asylansøgere. Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det nemlig alt for farligt. Derfor kommer Ekstra Bladets afsløring lidt på tværs af argumentationen.

Irakerne i Brorsons Kirke kender heller ikke til ferierejserne til Bagdad, men det ændrer ikke ved, at de ikke vil tage hjem.

- Du kan jo købe dig til sikkerhed. De her folk, der tager til Irak på ferie, har nok et job, og de har givetvis penge til at betale for sikkerheden, siger Tove Auda, der er frivillig pressetalskvinde for ’Irakerne i Kirken

Anonym,  16 mars 2010 08:51  

SD måste upphöra med att vara ett homofobt parti med krav på morgonbön i skolan. Det låter ju snarare som ett parti som muslimer skulle kunna rösta på. Och var står de i anda viktiga frågor? Vilken regionalpolitik har de? Vilken socialpolitk? Ekonomisk politik? Var står de i energifrågan? Etc etc etc in absurdum. Ska SD bli en maktfaktor att räkna med (och glöm det inför det stundande valet) så måste de 1) profilera sig i andra frågor, samt 2) upphöra med gammaldags moralism, för det går inte hem i Sverige, ens hos de som stöder dem till 100% i invandringsfrågan. Som jag.

Anonym,  16 mars 2010 13:57  

Helt rätt Sture - om man verkligen är flykting kan man ju knappast åka tillbaka på semester till landet man säger sig ha flytt från!

Melissa,  17 mars 2010 12:31  

Jag tror att er definition av "semester" är något bred. Jag är själv gift med en man som är flykting från Sudan. Han fick genomlida många hemskheter jag inte tänker beskriva här, men tortyr och mord på anhöriga var inblandat. När han först kom hit satte han sig direkt i skolbänken, lärde sig svenska och började arbeta (vilket många SD-politiker ännu vägrar göra).
Att åka tillbaka i början var inget alternativ trots att han hade sin familj kvar. Det var alldeles för farligt och som en "rymling" skulle han varit ännu mera utsatt. När han slutligen fick svensk medborgarskap hade han möjlighet att åka tillbaka och träffa sin familj. Som svensk medborgare är det mindre risk att utsättas för övergrepp där han kommer ifrån.
Hursomhelst är han jätteglad för att ha möjligheten att åka tillbaka en gång om året och träffa sin mamma och de få syskon han har kvar i livet, trots att resan inte är helt riskfri och jag vet aldrig om han kommer hem i liv från sina resor eller inte...
Så jag tror att er definition av flyktingars "semester" till hemlandet bör tänkas över!

Martin 17 mars 2010 22:54  

Tack Melissa, för svaret! Naturligtvis är det skillnad på att bo i ett land och att besöka det, vad gäller risk och hotbild, möjlighet till försörjning, med mera. Dessutom ser jag personligen gärna att vi är så välkomnande som möjligt mot alla människor som vill komma hit.

Sara,  20 mars 2010 12:52  

När stängdes de svenska gränserna? Missade jag föreläsningen då man tog upp det? Var det 2010? 2000? 1990? 1890? När? Är det de som kom hit först som får bestämma vem som får stanna?
Och vilka var de? Samerna? Man vet ju inte ens säkert om det var samerna som kom först eller om dom senare invandrade från Sibirien.

När kom era familjer hit Sture och Göran (och även ni anonyma för den delen? 1900-talet? 1600-talet? Stängdes då gränserna direkt efter att ni kommit in?

Förklara för mig varför ett I-land, som enligt allt vi har sett har tjänat otroligt mycket på invandring i form av arbetskraft, kultur och kunskap skulle stänga sina gränser nu för hjälplösa flyktingar som bara vill leva.
Vad är det som säger att Sverige som land är mer ditt än deras? För att du kan svenska? Dom kan lära sig!
För att du kan regler och lagar? Dom kan lära sig! För att du arbetar? Dom kan få arbete. Och hur länge ska dom sen behöva bo i Sverige för att DU ska tycka att dom är svenskar? 5 år? 10 år? Tills dom blivit blonda och blåögda? Ledsen, men det kommer nog aldrig hända!

Till Melissa: Jag är glad över att det finns starka människor som din man som vågar gå emot en förtryckande makt och att han hade möjlighet att fly till Sverige som (förhoppningsvis) länge till tar emot flytingar och andra människor som behöver hjälp!

Martin 21 mars 2010 18:41  

Tack Sara! Jag håller med om att perspektivet om vilken rätt man har att hindra människor ifrån att röra på sig saknas. Min, enligt många orealistiska, vision, är en värld där alla människor får röra sig som de vill.

Skicka en kommentar