Ny intifada på gång?

tisdag 16 mars 2010

På DN rapporteras om att en ny intidfada kan vara på gång. Inte bara Hamas, utan även Fatah, som har varit den part som har varit drivande i fredsprocessen, varnar nu för uppror. Och, som Ahmed Qurei, hög Fatah-ledare säger, det skulle komma oavsett vad Fatahs ledare säger. Och visst känns det troligt, om man inte bara ger palestinierna ockupationens förnedring att leva med, utan även tar bort det hopp om en åtminstone en aning rättvis fred ifrån dom som fredsprocessen tänt, så är det klart att frustrationen kommer att rinna över någon gång. Och, som jag skrivit om förut, det krävs antagligen något form av massivt tryck, yttre eller inre, för att Israel på allvar skall engagera sig i fredsprocessen igen...

USA fördömer visserligen plikttroget alla sådana kommentarer ifrån palestinskt håll, men sändebudet Mitchells inställda resa var en fortsatt markering på hur missnöjda de är med Israels agerande. Det är bara att hoppas att de för en gång skulle fortsätter ifrån ord till handling. De la ju sig platta sist Israel struntade i Obamas krav...

3 kommentarer:

nNick,  17 mars 2010 08:06  

När gör de egyptiska och malaysiska kristna minoriteter sin intifada efter att majoriteten som består av muslimer, har 40 år pressat de här a minoriteter med förföljelser, dråp,hot, mord etc och de kristna minoriteter krympt till en bråk del vad de varit.

??

I de muslimska staterna görs exakt de samma saker mot kristna som Israel gör mot muslimerna, men de gör långsammare och mindre synlig sett... som muslimerna alltid gör. Det är deras strategi, långsamhet och långsiktigt tänkandet.

Och det har fungerat bra.. under de senaste 1000 år har de tagit över det kristna Nord-Afrika, hälften av det mellersta Afrika (Nigeria), Mellanöstern, Turkiet, Malaysien och nu är de här i Europa.

Och många här i Europa vill öppna våra portar till de och lämna över staten Israel till de samt dess invånare.

Skäms ni i Européer inte alls?

Att ta tillbaka en liten bit av det vi en gång förlorat i form av Israel är ingenting.

Martin 17 mars 2010 22:58  

Jag förstår inte riktigt hur du resonerar. OM förtyck förekommer på andra ställen, så är det acceptabelt i Israel? Din bild av att hela världen skulle vara någon sorts kamp mellan kristna och muslimer och att vi därför skall förtycka alla muslimer vi träffar på är bland det vanisnnigare och destruktivare jag har träffat på... Börja med att se människor som individer, med individuella rättigheter, istället.

Papi Jo,  18 mars 2010 23:22  

Det var en klumpig kommentar av nNick men inte så dumt att tänka på ändå att det pågår massiv förföljelse runtom i världen av ex.vis kristna och det uppmärksammas knappt.

Mellanösternkonflikten är inte så enkel som du framställer den (och jag gör inga försök på att belysa alla sidor här heller )men min poäng är att den kunde vara "löst" för länge sedan om det inte vore för att andra intressen än palestiniernas och isralelernas står på spel.

Palestinierna stöds av en hel del nationer som officiellt befinner sig i krig med Israel,dessutom är dessa nationer uppdelade i dels shia dels sunni vilka (också utan medias fokus) befinner sig i något av ett krig sig emellan. Således har vi även inom de palestinska områdena en maktkamp som kanske än mer än ockupationen plågat invånarna med 100- eller snarare tusentals döda på sitt samvete, för att inte tala om tortyr och andra typer av bestraffningar.

Om dessa nationer skulle ta sina händer från palestinierna är jag säker på att kvartetten skulle kunna medla fram en lösning som båda sidor accepterar illa kvickt. Inte allf för länge sedan erbjöd och Barak en sådan lösningen vilken ratades. Och det varnog hans poäng också.

Nyckeln i en lösning ligger i att av-radikalisera dessa länder och stoppa stödet till terror. Sedan är jag säker på att Israel är villiga til en deal.

Skicka en kommentar